'Achter de Thaise glimlach'.

Alles, en dan ook echt alles wat je wilt weten/vragen over thailand.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
wpdl
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 2885
Lid geworden op: zondag 05 maart 2017, 07:23
Locatie: Nakhon Ratchasima

'Achter de Thaise glimlach'.

#1 Bericht door wpdl » maandag 23 mei 2022, 13:11

Een zestal artikelen gevonden bij

Afbeelding


door Jan Servaes.


Thailand: de kloof tussen arm en rijk groeit
18 juni 2021
Achter de Thaise glimlach 1

Volgens de Wereldbank is Thailand een voorbeeldland inzake ontwikkeling. Er zijn inderdaad opmerkelijke verbeteringen. Maar er is ook die andere opvallende vaststelling: de ongelijkheid in het land tart elke verbeelding. Dit is het eerste artikel in de reeks 'Achter de Thaise glimlach'.

Als we de Wereldbank mogen geloven heeft Thailand “in de afgelopen vier decennia opmerkelijke vooruitgang geboekt op het gebied van sociale en economische ontwikkeling, waarbij het in minder dan een generatie van een land met een laag inkomen naar een land met een hoger middeninkomen is gegaan. Als zodanig is Thailand een veel geciteerd succesverhaal op het gebied van ontwikkeling, met aanhoudende sterke groei en indrukwekkende armoedebestrijding. De economie van Thailand groeide met een gemiddeld jaarlijks tempo van 7,5 procent in de hoogconjunctuurjaren 1960-1996 en 5 procent in 1999-2005 na de Aziatische financiële crisis. Deze groei zorgde voor miljoenen banen die miljoenen mensen uit de armoede hebben gehaald.


Bron en volledige artikel pala.be/nl


Toerisme in Thailand op sterven na dood?
21 juni 2021
Achter de Thaise glimlach 2

Welke toeristen komen nog naar Thailand na de ineenstorting in 2020? Of veroorzaken ze een zware coronagolf in een lang door de pandemie gespaard land? Na de grootste ongelijkheidskloof is dit het tweede artikel in de reeks 'Achter de Thaise glimlach'.

Thailand was een van 's werelds toonaangevende reisbestemmingen. Het land staat bekend om zijn verscheidenheid aan cultuur en natuur: van exotisch eten tot prachtige landschappen, idyllische eilanden en stranden, en een rijk cultureel erfgoed. Dit is een van de redenen waarom vóór de coronacrisis elk jaar ongeveer 40 miljoen toeristen Thailand bezochten (https://www.statista.com/topics/6845/to ... -thailand/ ).

Het aantal internationale toeristen is in 2020 met 83 procent gedaald. Dit in een land waar toerisme 17-18 procent van het bruto binnenlands product uitmaakt.
Als gevolg van de COVID-19-pandemie en de daaruit voortvloeiende impact op de toeristenindustrie, was de Thaise economie getuige van de grootste inzinking in de afgelopen twee decennia. De Thaise regering schat een verlies van 100 miljard Thaise baht (ruim $3 miljard) in het eerste kwartaal van 2020 alleen en een verlies van ongeveer 1,45 miljoen banen als gevolg van deze terugval in het toerisme.


Bron en volledige artikel pala.be/nl


Big Brother in Thailand
24 juni 2021
Achter de Thaise glimlach 3

Autoritaire regimes hebben de neiging om tot het uiterste te gaan om aan de macht te blijven door afwijkende meningen het zwijgen op te leggen. Sinds de democratie werd verbannen na de militaire staatsgreep van 2014, laat Thailand zien hoe een liberale democratie snel kan evolueren naar autoritair en repressief. Nieuwe of verscherpte wetten moeten het volk zogezegd beschermen tegen schadelijke effecten van computercriminaliteit en nepnieuws, en de vrijheid van informatie garanderen. Niets is minder waar, blijkt uit dit derde artikel in de reeks 'Achter de Thaise glimlach'.

Snelle evolutie naar autoritair en repressief
van Thaise liberale democratie belangrijke
oogopener voor vrije samenlevingen

Sinds de oprichting van Thailand's natiestaat aan het einde van de 19e eeuw, ontwaren de politieke wetenschappers Chris Baker en Pasuk Phongpaichit ( https://www.cambridge.org/core/books/hi ... E73FD007B3 ) twee steeds weerkerende tendensen in de Thaise geschiedenis.


Bron en volledige artikel pala.be/nl

Corruptie in Thailand swingt de pan uit
6 juli 2021
Achter de Thaise glimlach 4

Zowat alle lichten springen op rood als het over corruptie gaat in Thailand. Het vertrouwen van de Thai dat hun regering misbruiken aanpakt, is de jongste jaren gekelderd: ze zien voortdurend dat de machthebbers vrijuit gaan.

Corruptie is het misbruik van toevertrouwde macht voor persoonlijk gewin, stelt Transparency International, de wereldwijde beweging die in meer dan 100 landen werkt om een einde te maken aan het onrecht van corruptie. “Onze missie is het stoppen van corruptie en het bevorderen van transparantie, verantwoordingsplicht en integriteit op alle niveaus en in alle sectoren van de samenleving. Corruptie tast het vertrouwen aan, verzwakt de democratie, belemmert de economische ontwikkeling en vergroot de ongelijkheid, armoede, sociale verdeeldheid en de milieucrisis”.


bron en volledige artikel pala.be/nl

Van Thaise glimlach tot grimlach
13 juli 2021
Achter de Thaise glimlach 5

Sommigen verklaren de vriendelijke, bescheiden en conflictvermijdende wijze waarop de Thai zich in het openbare leven gedragen, als in overeenstemming met het boeddhistische principe van de middenweg. Mij lijkt echter een verklaring gebaseerd op het Thaise animisme meer op zijn plaats.

Contacten met mensen in de machtskringen zijn zakelijk, formeel en instrumenteel. Zich voor langere tijd engageren of enig gevoel tonen is dus niet nodig. Maar aan de andere kant moet men oppassen dat men de gevoelens van de macht niet verstoort, en deze op de juiste manier eren. Dit gedrag, bekend als jai yen (letterlijk: koel hart) is een fundamenteel contrast met de westerse meer assertieve manier van communiceren. Naast het vermijden van conflicten (kreng-jai), worden sociale interacties gekenmerkt door formaliteit, oppervlakkigheid en een gemoedelijke sfeer. Deze houding kan het best worden getypeerd met het gezegde: mai pen rai, never mind, take it easy.


bron en volledige artikel pala.be/nl

De Thaise 'We the People'-protestbeweging in opmars
12 augustus 2021
Achter de
Thaise glimlach 6

Kan de opkomst van de door jongeren geleide 'Ratsadon'-beweging tot veranderingen in de Thaise politiek leiden? Dit is het slotartikel van de reeks 'Achter de Thaise glimlach'.

Premier generaal Prayuth Chan-ocha wordt nu geconfronteerd met een aanhoudende dreiging nu de groep velen, vooral jongeren, blijft mobiliseren tegen de regering. Ze hebben ook traditionele taboes doorbroken door nieuwe gesprekken over de monarchie te openen en vorm te geven aan het publieke discours om veel conservatieve opvattingen in de Thaise samenleving ter discussie te stellen. Hun voornaamste drie eisen zijn: Ten eerste willen ze dat de staatsgreepleider die tot premier is gekozen, Prayuth, aftreedt. Ten tweede willen ze de grondwet wijzigen, die tijdens het militaire bewind van Prayuth is geschreven door een door het leger aangestelde commissie. Ten derde willen ze de monarchie hervormen, en artikel 112 uit het Wetboek van Strafrecht, dat bekend staat als de majesteitsschenniswet of lese majeste.


Bron en volledige artikel pala.be/nl

Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3376
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32
Locatie: In volgend leven: Frankrijk.

Re: 'Achter de Thaise glimlach'.

#2 Bericht door erik-kuijpers » dinsdag 24 mei 2022, 06:45

Dank voor plaatsen. Goeie info is altijd welkom.

Gebruikersavatar
wpdl
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 2885
Lid geworden op: zondag 05 maart 2017, 07:23
Locatie: Nakhon Ratchasima

Re: 'Achter de Thaise glimlach'.

#3 Bericht door wpdl » dinsdag 24 mei 2022, 08:34

Ze zijn het alle zes wel waard om meer dan een keer te lezen Erik.
Van Thaise glimlach tot grimlach is tijdloos voor de Thai en vaak een raadsel voor de westerse buitenlander.

Gebruikersavatar
jumbo
Expat
Expat
Berichten: 11590
Lid geworden op: donderdag 23 februari 2006, 07:46
Locatie: Cha-am

Re: 'Achter de Thaise glimlach'.

#4 Bericht door jumbo » woensdag 25 mei 2022, 04:52

Zolang ik me lekker in me vel voel en geniet van het leven en deel waar het kan, maakt het mijn pis niet lauw of
hoe ongelijk eea verdeeld is of zou zijn. Of hoe de toekomst er uit ziet aangaande toeristen (benaming voor mensen met een erg kort geheugen)
Ik verwacht niet dat er landen zijn waar het wel allemaal goed en eerlijk gaat.
Officieel pensionado, onofficieel wordclass beachbum

Plaats reactie

Terug naar “Diversen”