Is de vrouw nu echt nergens veilig?

Informatie over cultuur en gebruiken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3376
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32
Locatie: In volgend leven: Frankrijk.

Is de vrouw nu echt nergens veilig?

#1 Bericht door erik-kuijpers » vrijdag 24 april 2020, 21:57

'Grab them by the …'!

Als staatslieden zich al aan dit gedrag schuldig maken of er lacherig over doen wat moet Bert Burger dan wel denken als hij aandrang krijgt? Ook veel Thaise mannen blijken zich schuldig te maken aan aanranding. En hetzelfde probleem ondervinden Thaise heren zoals blijkt uit plannen van het kabinet daar iets aan te gaan doen.

Aanranding is een ontuchtige handeling en een misdrijf. Onder meer Wikipedia zegt ervan: 'Vaak komt het neer op het ongewenst aanraken of laten aanraken van geslachtsdelen, billen of borsten. Penetratie is een ander misdrijf: verkrachting, en dat volgt helaas vaak na aanranding.'

Ook mannen kunnen worden aangerand/lastig gevallen door vrouwen al komt dat minder snel naar buiten. 'Wees een vent' is dan de norm. Maar de Thammasat Universiteit te Bangkok heeft er toch een seminar aan gewijd: Harassment: Re-understanding the Silent Suffering of Men in the Media.

Harassment betekent kwellen, pesterij; sexual harassment omvat ook ongewenste aanraking op delicate maar ook minder delicate plaatsen. 'Je handen thuishouden' is aan de orde, ook jegens collega's.

Meer en betere actie bij aanranding

'Efforts to tackle sexual harassment' is het doel en na aanranding moeten de slachtoffers beter beschermd en begeleid worden als ze aangifte hebben gedaan. En dit 'harassment' wordt ervaren door een op vijf Thais. De rapporten geven aan dat aanranding regelmatig plaats vindt op de werkplek en het kabinet wil maatregelen dat na melding de mensen niet worden ontslagen of geen promotie meer kunnen krijgen.

Aangenomen wordt dat, zeker in Thailand, 90 procent van gevallen van aanranding en verkrachting niet wordt gemeld. Daar heeft in Thailand de #MeToo beweging weinig aan veranderd.

De hoop leeft dat de maatregelen van het kabinet tenminste de bereidheid aangifte te doen zal vergroten. De Foundation for Women: 'Maar slachtoffers zijn bang want de pestkoppen zijn gewoonlijk hun meerderen. Er moeten garanties komen dat ze niet de zak krijgen na de melding van aanranding of erger.'

Thailand heeft een belangrijk internationaal verdrag tot bescherming van mensen niet ondertekend: het verdrag ter zake van de International Labour Organisation (ILO). Daardoor is in Thailand de bescherming van 'domestic workers' niet wettelijk geregeld. Onder 'domestic worker' wordt huispersoneel verstaan dat in de woning van de werkgever werkt en misdrijven binnenshuis worden helaas zelden gemeld.

Bangkok en gevaar voor aanranding

Onder meer de organisatie 'Safe Cities for Women' heeft meegewerkt aan de 'risk map' voor Bangkok. Daarop blijken meer dan 600 plekken te staan waar vrouwen gevaar lopen of al regelmatig lastig gevallen worden. Van de 611 risicovolle plaatsen liggen er maar liefst 288 in de nabijheid van de Thammasat Universiteit Rangsit in Pathum Thani en de universiteit heeft maatregelen genomen door betere verlichting en camera's te monteren.

Andere heikele plekken zijn Lumpini en Phaya Thai. Via het medium 'Line' is een alarmlijn geopend die meldingen doorgeeft aan de autoriteiten en de politie nabij Lumpini heeft de controle verscherpt.

Myanmar: geen haar beter

Aanranding is een plaag in Myanmar. Een klein, particulier onderzoek onder vrouwen in een dorp geeft aan dat 80 procent van de vrouwen last heeft ondervonden. Positief nieuws is dat ook in Myanmar vrouwen meer en meer de mond open trekken en de internetmedia inseinen maar helaas nauwelijks aangifte doen bij de politie. Maar ondanks de strenge wetgeving is handhaving door de politie een lachertje en heeft een rechter het gepresteerd een man wegens aanranding te veroordelen tot een boete van 50 Kyat! En bedenk, het minimumdagloon voor 8 uur werk is daar 4.800 Kyat (3 euro)....

Als dit misdrijf al door rechters niet serieus wordt genomen dan is te begrijpen dat vrouwen zelden aangifte doen.

Bron
Bangkok Post

Meer lezen?
Wat is aanranding? https://nl.wikipedia.org/wiki/Aanranding

Gebruikersavatar
jumbo
Expat
Expat
Berichten: 11590
Lid geworden op: donderdag 23 februari 2006, 07:46
Locatie: Cha-am

Re: Is de vrouw nu echt nergens veilig?

#2 Bericht door jumbo » vrijdag 24 april 2020, 23:20

En wat de denken van India, waar de aanranders beter worden beschermd als de aangeranden, en dat reflecteert in Myanmar waar een goed deel vd bevolking
van India afkomt door de British Ruling
En laten we de mannen niet vergeten die worden aangerand..
Officieel pensionado, onofficieel wordclass beachbum

Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3376
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32
Locatie: In volgend leven: Frankrijk.

Re: Is de vrouw nu echt nergens veilig?

#3 Bericht door erik-kuijpers » zaterdag 25 april 2020, 06:40

De aangerande mannen heb ik daarom al genoemd, Jumbo. Overigens zijn in India de eerste koppen al gerold van verkrachters die de dame daarna vermoord hebben. Korte metten maar dat is helaas nog niet in alle 'rape+moord'-zaken daar. Ingesleten gewoontes verander je niet zo maar, ook niet bij rechters.....

Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3376
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32
Locatie: In volgend leven: Frankrijk.

Re: Is de vrouw nu echt nergens veilig?

#4 Bericht door erik-kuijpers » zaterdag 25 april 2020, 06:58

Filmpje, Jumbo, over de voltrekking van de doodstraf voor rape+moord. Nee, geen griezelige details, gelukkig....

https://www.youtube.com/watch?v=Yj3cgOVCwGw

Plaats reactie

Terug naar “Cultuur”