Tak Bai na 15 jaar Thaise 'gerechtigheid'

Informatie over cultuur en gebruiken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3376
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32
Locatie: In volgend leven: Frankrijk.

Tak Bai na 15 jaar Thaise 'gerechtigheid'

#1 Bericht door erik-kuijpers » maandag 28 oktober 2019, 13:11

Het heeft internationaal niet echt belangstelling, in 2004; wel op de ASEAN bijeenkomst kort na de gebeurtenissen maar als de Aziatische leiders het op de agenda willen zetten dreigt Thailands eerste minister Thaksin weg te lopen. En dan laat men het er maar bij.....

Pas in 2006 komt een formeel excuus van eerste minister Surayud en worden de aanklachten tegen de overlevenden vervallen verklaard. In 2009 komt uit een officieel onderzoek naar voren dat ambtenaren en soldaten geen fouten hebben gemaakt.....

Het Tak Bai bloedbad; of toch maar incident?

Het stadje Tak Bai, op zijn Thais ตากใบ, ligt aan de Zuid-Chinese Zee op een steenworp van de grens met Maleisië en in de provincie Narathiwat.

Dat is een van de provincies waarin rebellen strijden voor meer zelfbeschikking dan wel voor aansluiting bij het buurland. In het diepe zuiden woedt een oorlog die al 7.000 levens heeft gekost aan burgers, ambtenaren en militairen. Voor een beeld uit 2016 zie deze site.
https://www.trefpuntazie.com/thailands- ... perringen/

Op 25 oktober 2004 komt het in Tak Bai tot een uitbarsting nadat zes burgers zijn gearresteerd op verdenking van het leveren van wapens, bestemd voor de beveiliging, aan de opstandelingen. Een volksoploop van zeker 2.000 mensen wil de arrestanten uit het politiebureau halen en het leger voert extra manschappen aan.

Na onderhandelingen gaan enkele mensen naar huis maar de menigte dringt aan waarna politie en leger het vuur openen. Er wordt in de lucht geschoten, maar ook gericht, op ongewapende burgers en er blijven zeven doden achter op straat.

Mensen vervoerd als vee in legertrucks

Van de aanwezige mannen worden er 1.370 opgepakt. Shirtloos, handen op de rug gebonden, weerloze mensen worden geschopt en geslagen. Daar zijn filmpjes van die in Thailand niet toegelaten zijn. Let op: de films bevatten schokkende beelden.

Deel 1 https://www.youtube.com/watch?v=fk_ZEuE-70M
Deel 2 https://www.youtube.com/watch?v=2fX-Drjqyps

De gevangen genomen mannen worden tot vier rijen hoog op elkaar gestapeld in legertrucks, de gezichten omlaag, en naar een kamp 150 km verder in Pattani gebracht. Een lange rit van 2 tot 5 uur; daarover lopen de berichten uiteen.

Daar aangekomen zijn 78 van hen overleden; door verstikking, door de hitte en de brandende zon op hun bast, en omdat de mannen verzwakt zijn door de dieetregels van de ramadan. Hiervoor is nimmer iemand gestraft......

Compensatie-betalingen

Na jarenlange onderhandelingen komt de staat tot een compromis met nabestaanden en slachtoffers. In 2013 vindt betaling plaats. De families van overleden mannen krijgen elk 227.000 euro en de gewonden elk tussen 30.000 en 120.000 euro. Mannen die hebben vastgezeten krijgen 900 euro compensatie.

Vervolging van de daders vindt niet plaats. Mensen in die regio zijn arm en zien geen heil in een juridische procedure om de daders gestraft te krijgen. Maar dat is ook niet nodig, vindt de legerkolonel in de regio. 'Justice has been served. Compensation has been made.'

Na 15 jaar is de rust in Tak Bai teruggekeerd. De graven zijn het harde bewijs van het bloedbad dat hier heeft plaatsgevonden al wordt het internationaal steevast 'incident' genoemd.

Maar net als het bloedbad bij Thammasat in 1976 en in Bangkok in 2010 mag Tak Bai niet vergeten worden. Het blijven voor altijd bloederige smetten op het blazoen van Thailand.

Bron:
Al Jazeera, 25 oktober 2019
Benar news, 25 oktober 2019

Plaats reactie

Terug naar “Cultuur”