Laurier, koriander en rozemarijn

Thaise keuken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Laurier, koriander en rozemarijn

#1 Bericht door prajak » dinsdag 10 april 2012, 07:28

Toot heet hij, de hond van buurman tuktuk met de naam Jack. Toot is een grote hond van het soort ‘worst op poten’. Lijkt een kruising tussen een beagle en een bulldog; de snuit van de beagle, de vleesmassa van de bulldog. Een vettertje, een dikzak met een klein staartje en kromme pootjes waarmee hij niet hard kan lopen. Maar de hond heeft een vorstelijk blafgeluid om die geringe snelheid te compenseren en ook een vervaarlijk tandenstel. Het dier aanhalen doe je niet zo snel want dan draait dat lange lijf zich om en in plaats van vette hammen zie je dan een hoop hapgrage tanden en kiezen. Zonder big smile…

Toot heeft zoals iedere hond een eigen wil en laat zich niet in huis opsluiten, en helemaal niet als hij door zijn fijne neus een loopse teef weet te zitten. Want Toot is een reu en dat is duidelijk te zien aan wat er onder die dikke buik heen en weer zwaait….en dat ding gaat dan jeuken en dan is meneer niet te houden. Dus wordt Toot in huis opgesloten.

Eerst gaat de sofa er aan; hij wordt daarna opgesloten in de keuken en dan gaat de keukendeur, samengesteld uit een houten frame en resten van oud hout, er ook aan en Toot is op vrije en vrijersvoeten… Meneer blijft dan een dag weg en bevindt zich op de markt die aan de overkant van het dorp ligt, over de grote weg heen. En het risico van oversteken is zo groot dat de familie zich haast meneer terug te halen en dan gaat men knullig in de weer met een halsband en een touw en … meneer komt los en gaat weer de hort op.

Nu is hij ook weer weg en men vindt ‘laat hem maar even gaan’. En dat is onverstandig zo kort voor Chinees nieuwjaar. Als ik als farang die vergissing maak dan begrijpt iedereen dat, maar dat een hier opgegroeide Thai zich daarin vergist .. onbegrijpelijk. In die periode wordt jacht gemaakt op grote honden en de buren zien dat te laat in.

Een week lang wordt geroepen en rondgereden en tenslotte worden tranen geplengd want men beseft: Toot is in de kookpotten verdwenen. Met laurier, koriander en rozemarijn…..

prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Re: Laurier, koriander en rozemarijn

#2 Bericht door prajak » dinsdag 10 april 2012, 07:29

Iemand vraagt me welke groenten worden geserveerd bij ‘hond in de pot’.

Omdat ik daar geen verstand van heb volgen nu drie links te dezer zake naar een grote Nederlandse musicus - dichter - taalbespeler.

http://www.youtube.com/watch?v=QifjuJNF7Io (alleen de tekst)

http://www.youtube.com/watch?v=KsK423N- ... re=related (met foto's)

http://www.youtube.com/watch?v=BSljCdHp ... re=related (puur)

ron
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 7520
Lid geworden op: zondag 15 april 2007, 16:21
Locatie: Amsterdam

Re: Laurier, koriander en rozemarijn

#3 Bericht door ron » dinsdag 10 april 2012, 17:15

Hoop dat Toot toch nog terug gevonden wordt.......




Afbeelding

Ron. :o
"Zij die dansen
worden voor gek verklaard
door hen
die de muziek niet horen."

prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Re: Laurier, koriander en rozemarijn

#4 Bericht door prajak » dinsdag 10 april 2012, 17:24

Nee, vergeefse gedachten. De buurman heeft nu een jonge kater gehouden uit het nest, Bobo. Die zal de hond doen vergeten.

De andere drie uit het nest zijn op de markt gedropt, net als de vier van vorig jaar, en het jaar daarvoor, en daarvoor en ga maar door. Alle mensen uit de buurt droppen jonge dieren op de markt... Maar ze hebben ook geen huisdieren zoals wij, ze hebben 'dieren bij het huis'. Die blaffen tegen inbrekers, jagen slangen weg, vangen muizen, krijgen de schraapsels van tafel, zijn ze ziek nou jammer dan, en de rest van hun eten zoeken ze maar in de natuur en in de vuilnisbakken.....

Mijn dieren zijn allemaal 'behandeld', daar wordt niks meer gejongd..... En ze krijgen goed eten en als ze ziek zijn gaan ze naar de dierenarts.

Gebruikersavatar
Edje
Expat
Expat
Berichten: 2371
Lid geworden op: maandag 28 februari 2005, 19:06
Locatie: Yang Talat / Kalasin

Re: Laurier, koriander en rozemarijn

#5 Bericht door Edje » woensdag 18 april 2012, 13:49

ron schreef:Hoop dat Toot toch nog terug gevonden wordt.......

Ron. :o
Lopen er miljoenen rond in TH, betekent toch achterwerk of te wel kont. ( de aller mooiste mag ik wel graag zien )
Groetjes; Edje

Plaats reactie

Terug naar “Thaise keuken”