#21
Bericht
door printen44 » zondag 22 september 2019, 14:43
Algemeen over pensioenen. Niet de AOW.
Er zijn twee problemen met het huidige pensioenstelsel Het ene probleem is dat we steeds ouder worden, dus steeds meer jaren pensioen genieten. De jongeren moet in principe veel meer gaan bijdragen om de pensioenen in stand te houden. Als voorbeeld: Een 24-jarige gaat pas over 42-43 jaar met pensioen. De werkgeversbijdrage en de werknemersbijdrage van die 24-jarige, moet dus over 43 jaar goed zijn voor een goed pensioen. Die 24-jarige moet zekerheid hebben dat hij op, pakweg, 67-jarige leeftijd een goed pensioen heeft opgebouwd. Vandaar die verhoogde rekenrente. Maar er is een adder onder het gras. Niemand kan precies voorspellen hoe de financiele zaken die komende 43 jaar gaat ontwikkelen. Dus kies men voor een redelijke zekerheid wat die rekenrente betreft. De gemiddelde leeftijd dat men een voltijdsbaan heeft is 23-24 jaar. Dus een volledig pensioenbijdrage wordt betaald. Dus geen deeltijd banen, uitzendkrachten e.d.
Pensioenfondsen beleggen het geld verspreid. Staatobligaties, aandelen etc. Ook zijn pensioenfondsen actief in het bezit van onroerend goed, waarbij de huuropbrengsten een deel van de belegging is. De Nederlandse pensioenfondsen hebben heel veel geld in de kas zitten. Maar de laatste jaren is de opbrengst van die beleggingen onder de maat. De beleggingen brengen te weinig op om die 24-jarige zekerheid te geven dat hij over 43 jaar een goed pensioen krijgt. Met de hoge rekenrente is de opbrengst redelijk verzekerd. Maar de huidige pensionaris is er de dupe ervan. Geen verhoging van het pensioen en er dreigt een korting.
Het pensioenstelsel is op de schop gegaan. Al meer als 11 jaar is er gesteggeld over de pensioen. Men was er over eens dat het "oude" pensioenstelsel op termijn niet houdbaar was. Je mag dat vergelijken met de AOW. Het nieuwe pensioenstelsel, een maand of wat geleden goedgekeurd door de vakbonden en werkgeversorganisaties, moet nog door het parlement worden goedgekeurd en in een nieuw pensioenwet worden omgezet. Dat nieuwe pensioenstelsel geen meer mogelijkheden aan beide kanten. Vlugger verhoging van pensioenen, maar ook vlugger verlaging van de pensioenen. Ook kan men beter inspelen op de veranderingen van het financieel stelsel.
Veel sneller als nu, zal het pensioenstelsel meer individueel worden. Dus op maat gesneden voor de pensionaris. Vele pensioenfondsen hebben al een begin gemaakt met die soort pensioenen. Het nieuwe pensioenstelsel geeft daar meer ruimte in. Maar zolang de rente laag blijft of zelfs nu negatief word, zullen de pensioenfondsen het zwaar blijven hebben, ondanks dat men bulkt van het geld. Het geld voor toekomstige pensionarissen moet gegarandeerd zijn.