Thailand. Zware crisis in Human Rights Commission

Thailand gerelateerde nieuws- en krantenartikelen.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3376
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32
Locatie: In volgend leven: Frankrijk.

Thailand. Zware crisis in Human Rights Commission

#1 Bericht door erik-kuijpers » zaterdag 10 augustus 2019, 14:07

.
Thailands National Human Rights Commission telt officieel zeven leden maar bestaat thans nog slechts uit drie leden. Daarmee is de commissie onaanvaardbaar geworden voor de internationale organisatie V.N. en organisaties als Human Rights Watch.

Opgestapte leden

De twee leden die thans opstappen zijn mevrouw Angkhana Neelapaijit (63), vrouw van de in 2004 spoorloos verdwenen mensenrechtenadvocaat Somchai, en mevrouw Tuenjai Deetes (67) die haar palmares verdiende als milieuactiviste. Zij won twee internationale prijzen, The Global 500 Roll of Honour in 1992 en The Goldman Environmental Prize in 1994.

In 2017 stapt een ander commissielid op uit onvrede met de gang van zaken, en een vierde lid krijgt een andere functie in juni 2019.

Daarmee is de wettigheid van de hele commissie op los zand gekomen en gaan ze rechten verliezen in V.N. kader. Het is eerder al misgegaan met de betrouwbaarheid van de commissie; in 2015 wordt de groep teruggezet van lijst A naar lijst B.

Dwang van boven

Als je spreekt over Thailands National Human Rights Commission dan heb je het over een groep die vrijuit moet kunnen spreken en schrijven over misstanden en die het vertrouwen geniet van het publiek. Maar na de staatsgreep in 2014 en de gekleurde verkiezingen afgelopen maart is de invloed van de overheid alleen maar toegenomen.

Verstikkende regeltjes, die na de staatsgreep zijn ingevoerd in de National Human Rights Commission Act (de NHRCA), verhinderen de leden hun werk in onafhankelijkheid te doen. Angkhana wordt herhaaldelijk berispt voor haar contacten met de pers en met politici die beschuldigd zijn van overtredingen tegen de Computer Crime Act.

Subcommissies worden in het leven geroepen die de zaak ernstig vertragen en die de drempel voor het publiek alleen maar vergroten waardoor de commissie haar voelsprieten in het publiek verliest. Angkhana wordt tenslotte verboden zich te bemoeien met de onrust in het zuiden maar een reden voor dat besluit wordt niet gegeven.

De uniformen zijn nog steeds de baas

Human Rights Watch Thailand: 'Vergeet niet dat de selectie van de leden door de militairen is gedaan en er zit hier dus een vertegenwoordiging van de militairen, van de junta, die er alles aan zal doen de positie van de National Human Rights Commission te verzwakken. Het moet en zal een propagandamachine voor de overheid worden.'

De overheid zal de commissie aanvullen tot zeven leden en dat zullen wel gezagsgetrouwe mensen worden. Daarmee zal de geloofwaardigheid van Thailand niet toenemen en terug naar Lijst A ligt niet in de verwachting.

Een Thaise deskundige: 'Kandidaten voor die commissie zouden zich eerst moeten presenteren aan en in debat gaan met het publiek. Het volk zou een stem moeten hebben in de samenstelling van de commissie.'

Voor Angkhana is er alleen nog actie voeren en het publiek vertellen wat er is mis gegaan. 'Ik hoop dat de Thaise gemeenschap dit niet nog eens laat gebeuren.'

Maar zij kon wel eens een roepende in de woestijn blijven.....

Bron:
Voice of America, East Asia Pacific; https://tinyurl.com/y49qc3bo

Meer lezen?
Thailand. Een gesprek met drie strijders voor democratie;
https://www.trefpuntazie.com/thailand-g ... emocratie/

National Human Rights Commission of Thailand; website https://tinyurl.com/y2ecw6k3

Bewerkt door Erik Kuijpers.

Plaats reactie

Terug naar “Nieuws”