Thailand. Het Huai Luang Watermanagement Project

Thailand gerelateerde nieuws- en krantenartikelen.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3376
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32
Locatie: In volgend leven: Frankrijk.

Thailand. Het Huai Luang Watermanagement Project

#1 Bericht door erik-kuijpers » woensdag 10 juli 2019, 12:34

.
Afbeelding
.
(Foto: Huai Luang te Udon Thani)
.
Irrigatie: het Khong-Chi-Mun project herleeft.

De regering Prayuth heeft voor de irrigatie van de Isaan een oud plan van stal gehaald: het Huai Luang (ห้วย หลวง) Watermanagement Project genoemd naar het Huai Luang reservoir met stuwdam in de provincie Udon Thani. Het overkoepelende landelijk plan, onder meer uit de regering Chavalit met als motto TURN THE NORTHEAST GREEN heeft op de tekentafel de naam Khong-Chi-Mun meegekregen, naar de drie grote rivieren die bij het plan betrokken zijn.

De irrigatie op het droge Khoratplateau

De Isaan zogezegd. Een gebied 3 keer Nederland met meer dan 20 miljoen inwoners; droog en hoger gelegen dan de westkant van Thailand. Niet ruim voorzien van rivieren en natuurlijke meren. Er lopen wel drie grote rivieren door en langs en men wil tussen die rivieren middels kanalen en dammen irrigatiereservoirs aanleggen.
.
Afbeelding
.
(Foto: Mekong in Nongkhai)
.
De Mekong, Mae Nam Khong, 'moederwater' Khong, vormt hier de grens tussen Thailand en Laos. De rivier is in China en Laos afgedamd voor het opwekken van elektriciteit, voor irrigatie en voor de veiligheid van de bewoners want het is een van de 7 grote regen- en smeltwaterrivieren uit de Himalaya.

Schrijver dezes kan zich jaren herinneren dat het Mekongwater, in de maand augustus, in de straten van Nongkhai een meter hoog stond maar die tijd is door de vele dammen definitief voorbij.

De Chi is een grote rivier die ontspringt in de provincie Phetchabun en 442 km lang naar het zuidoosten stroomt door de provincies Chaiyaphum, Khon Kaen en Mahasarakham tot hij uitstroomt in de Mun in Sisaket.

De Munrivier ontspringt nabij Khao Yai en stroomt door Nakhon Ratchasima, Buriram, Surin en Roi Et naar Ubon Ratchathani waar hij uitstroomt in de Mekong.

Het Khong-Chi-Mun project wil die rivieren via kanalen en dammen koppelen om reservoirs voor irrigatie aan te leggen ten behoeve van de landbouw in de Isaan. Thans is slechts 10 procent van de Isaan behoorlijk geïrrigeerd; uitvoering van het Huai Luang project alleen al zal 285.000 rai land toevoegen aan het landbouwgebied. Dat komt neer op 45.600 hectare alleen al in de provincies Nongkhai en Udon Thani.
.
Afbeelding
.
(Foto: pomp nabij ons huis in Nongkhai)
.
De irrigatie nabij heuvels vraagt zware pompen

De Isaan is allesbehalve plat. De regio Loei-Nongbualamphu en Chaiyaphum is een van de gebieden met hoge heuvels en irrigatie kan daar alleen met krachtige pompen die water naar de hoger gelegen rijstvelden stuwen. Ook lokaal komen heuvels voor en zijn er voorzieningen nodig om de rijstvelden van water te voorzien.

Maar dan moet er wel water zijn en het nu 20 jaar oude Huai Luang plan voorziet in de aanleg van 47 kilometer aan kanalen, sluizen en gemalen om water uit de drie rivieren naar reservoirs te brengen.
.
Afbeelding
.
(Foto: zoutwinning)
.
Milieu- en andere bezwaren

Het irrigatieproject heeft nu 20 jaar stil gelegen na bezwaren van bewoners die vreesden voor negatieve invloeden op het milieu.

Ze worden gesteund door een docent aan de Mahasarakham universiteit die het waterpeil in de Mekong niet vertrouwt; dat kan te laag staan als er nog meer dammen bijkomen (en die komen er, alleen al in China staan 20 nieuwe dammen in de planning) en voorts waarschuwt hij voor de gevolgen van overvloedige regenval tijdens de moesson en de voorjaarsstormen die nu al jaarlijks voor modderstromen en overstromingen zorgen.

Een ander probleem is de aanwezigheid van zouthoudende lagen in de Isaan; in de regio Ban Dung in Udon Thani wordt zout gewonnen. Die lagen kunnen zorgen voor verzilting van landbouwgronden. Voorts maakt men zich zorgen dat door de aanleg van kanalen en dammen mensen huis en haard zullen moeten verlaten.

Maar irrigatie zal wel voorrang krijgen

De Mekongregio staat niet bepaald bekend om regeringen die zich iets aantrekken van bezwaren van de bevolking. Tegenspraak en protest worden maar al te vaak niet geduld.

Het valt dan ook te verwachten dat de irrigatie van de Isaan doorgang zal vinden. Tijdens de nieuwe regering van Thailand zal ongetwijfeld een aanvang worden gemaakt met het Huai Luang project waarvoor men 10 jaar denkt nodig te hebben.
.
Afbeelding
.
(Foto: Irrigatiepret....)
.
En de jeugd? Ach, die heeft zo zijn eigen belang bij irrigatie....
.
Bron:
Bangkok Post; https://tinyurl.com/y3n8tdzr
Meer lezen?
Het Khong-Chi-Mun plan; https://tinyurl.com/y2r277cx
Foto's en prenten
Huai Luang ห้วย หลวง reservoir en dam, provincie Udon Thani; wikimedia, 8853785.
Irrigatiepomp en -pret, rivier, Nongkhai (eigen foto's)
Zoutpannen zoals in Bang Dung, Udon Thani; wikimedia, 260302.

sjeng
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 187
Lid geworden op: vrijdag 01 februari 2008, 16:51

Re: Thailand. Het Huai Luang Watermanagement Project

#2 Bericht door sjeng » woensdag 10 juli 2019, 14:29

Men zou beter INDUSTRIE naar de Isaan brengen in plaats van water. rijstbouw levert nagenoeg niets op evenals suikerriet en cassave allemaal waterslurpers en minimale opbrengst. De boeren kunnen hun eigen broek nog niet ophouden.

Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3376
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32
Locatie: In volgend leven: Frankrijk.

Re: Thailand. Het Huai Luang Watermanagement Project

#3 Bericht door erik-kuijpers » woensdag 10 juli 2019, 22:20

Hopelijk komt van 't een ook 't ander en komt er industrie. Die is er beperkt al en er komt een SEZ (economische zone) regio Ubon Ratchathani. Maar de Isaan blijft achter bij de rest van het land, dat is zonder meer waar, en er woont wel 1/3 van de bevolking.

Gebruikersavatar
jumbo
Expat
Expat
Berichten: 11590
Lid geworden op: donderdag 23 februari 2006, 07:46
Locatie: Cha-am

Re: Thailand. Het Huai Luang Watermanagement Project

#4 Bericht door jumbo » donderdag 11 juli 2019, 07:21

sjeng schreef: woensdag 10 juli 2019, 14:29 Men zou beter INDUSTRIE naar de Isaan brengen in plaats van water. rijstbouw levert nagenoeg niets op evenals suikerriet en cassave allemaal waterslurpers en minimale opbrengst. De boeren kunnen hun eigen broek nog niet ophouden.
De isaan is een vrij uitgestrekt gebied met een enorme spreiding van bewoners
Een bedrijventerrein is geen oplossing als mensen een paar uur moeten reizen...
Dat is het economische voordeel van de bestaande bedrijven terreinen nabij hoge concentraties van inwoners of op relatief korte afstand
en dat is de voornaamste reden waarom eea niet zo eenvoudig te realiseren is, er is en wordt nog steeds naar gekenen en kwa infrastructuur is men er nagenoeg klaar voor

Daarnaast schijnt de houding van de boeren ook een te zijn van laat maar wapperen....
Officieel pensionado, onofficieel wordclass beachbum

Gebruikersavatar
jumbo
Expat
Expat
Berichten: 11590
Lid geworden op: donderdag 23 februari 2006, 07:46
Locatie: Cha-am

Re: Thailand. Het Huai Luang Watermanagement Project

#5 Bericht door jumbo » donderdag 11 juli 2019, 07:23

erik-kuijpers schreef: woensdag 10 juli 2019, 22:20 Hopelijk komt van 't een ook 't ander en komt er industrie. Die is er beperkt al en er komt een SEZ (economische zone) regio Ubon Ratchathani. Maar de Isaan blijft achter bij de rest van het land, dat is zonder meer waar, en er woont wel 1/3 van de bevolking.
Special Economic Zones
Overview of Thai SEZs
Thai Government pays attention on border areas with neighboring countries to improve trades and investment, quality of life of people in the area, and preparing for AEC integration. The Special Economic Zones in 10 locations in 10 different provinces will be established and can be detailed into 2 phases as the following.

Phase 1: There are 6 provinces - Tak, Nong Khai, Mukdahan, Sa Kaeo, Trad, and Nong Khai

Phase 2: There are 4 provinces – Narathiwat, Chiang Rai, Nakhon Phanom, and Kanchanaburi

In order to have the SEZs development successful, government introduces several measures to improve infrastructures, incentives (tax and non-tax), One-Stop-Service Centers, foreign labor regulations and so on.

Developing the Industrial Estates in SEZs
The industrial estates are the fundamental facility for business operators in manufacturing and services, promoting the expansion on economic in Special Economic Zones. Thus, I-EA-T is assigned by the government to develop its industrial estates in SEZs, which can be summarized into 2 phases.

Phase 1: There are 6 provinces - Tak, Nong Khai, Mukdahan, Sa Kaeo, Trad, and Nong Khai

Phase 2: There are 4 provinces – Narathiwat, Chiang Rai, Nakhon Phanom, and Kanchanaburi

The industrial estates in 6 provinces in phase 1 will start the development in 2018 and can be operated in 2019. See attachment for details.

Target Businesses and Industries
Businesses and industries that can take benefits from incentives and measures in the SEZs include the logistics, border trade business with warehouses, distribution centers for exportation, service business, tourism-related business, labor-intensive factories, manufacturers with raw materials from neighboring countries, and so on.

The government comes up with 13 target businesses and industries. Each SEZ will have different targets depending on each location development and province strategy. The 13 targets are as follows.
Officieel pensionado, onofficieel wordclass beachbum

Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3376
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32
Locatie: In volgend leven: Frankrijk.

Re: Thailand. Het Huai Luang Watermanagement Project

#6 Bericht door erik-kuijpers » donderdag 11 juli 2019, 07:41

In fase-1 staat Nongkhai twee keer maar los daarvan, de Isaan wordt niet overgeslagen. En industrie heeft veel water nodig dus dat zijn twee vliegen in een klap.........

Plaats reactie

Terug naar “Nieuws”