Isaan: uit de armoe op weg naar voren.

Informatie over cultuur en gebruiken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3376
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32
Locatie: In volgend leven: Frankrijk.

Isaan: uit de armoe op weg naar voren.

#1 Bericht door erik-kuijpers » zondag 09 juni 2019, 06:31

Thailands Isaan: uit de armoe op weg naar voren
.
Afbeelding
.
'De Isaan, waar rode buffels wonen en men een achterlijk dialect spreekt....'

Dat lees ik in een medium. Voor veel Thais is de Isaan echt als 'Ons Dorp' in Monopoly. Tientallen jaren, zo niet veel langer, bestaat er over de Isaan een beeld vol wijdverbreide vooroordelen: de mensen zijn 'onderdanig en niet opgeleid; het zijn eenvoudige boerenkinkels die door politici kunnen worden gekocht en gemanipuleerd. Stemvee.'

Maar de waarheid is anders. De Isaan is een gebied van 168.000 km2 en daarmee 4x zo groot als Nederland. Een regio die grenst aan Laos in het noorden en oosten met als grens de Mekong, en in het zuiden grenst het aan Cambodja. Twintig provincies die lang Thailands droogste en armste gebied vormen. Maar let op, in de Isaan wonen wel 22 miljoen mensen. Dat is een derde van de Thaise bevolking en alleen al daarom is het een gebied met toekomst.

The Asia Foundation

Deze non-profit ontwikkelingsorganisatie werkt in heel Azië en heeft een rapport het licht doen zien: Thailand's Inequality: Unpacking the Myths and Reality of Isan. Het rapport, samengesteld in de periode 2017 tot april 2019 geeft de visie weer van ondervraagde mensen in de Isaan: 1.400 bevraagde huishoudens en 160 interviews met belangengroepen.

Mensen worden gevraagd naar hun mening en verwachting over de toekomst: gezondheid, opleiding, migratie en de politiek van hun overheid. En daaruit blijkt optimisme. In tien jaar tijd is de armoede meer dan gehalveerd tot 'slechts' 2,4 miljoen mensen.

De landbouw en zijn problemen

'Water en technologie'; dat zijn de wensen in de Isaan. Een derde van de bevolking in de Isaan, en dat zijn ruim 7 miljoen mensen, werken in de landbouw en zij klagen over de hoge prijzen voor pacht en de kosten van bestrijdingsmiddelen en materiaal. Naast rijst produceert de Isaan niet alleen kool en tabak, maar ook rubber, suikerriet en cassave, producten die gevoelig zijn voor prijsschommelingen op de wereldmarkt. En dat heeft invloed op het dagelijks leven.

Men moet schulden maken om rond te kunnen komen. De gemiddelde schuld is zo groot als 9 maanden inkomen ofwel, in 2018, 160.000 baht, een bedrag dat in 1996 veel lager was: 36.000 baht. Dit bedrag is veel te hoog en men wil dat de politiek eens geen loze beloftes doet maar echt iets doet aan hun kosten. De watervoorziening is bij droogtes niet voldoende en de kosten van materieel zijn te hoog.

Afnemende arbeidsmobiliteit in de Isaan

Arm, droog, weinig werkgelegenheid: een reden voor de sterke arbeidsmobiliteit met name uit de Isaan. Vooral naar de grootstad Bangkok. Die migratie neemt af door verbeterde omstandigheden in de Isaan. Regeringen onder Thaksin en zijn opvolgers hebben veel verbeterd aan infrastructuur en watermanagement ten behoeve van de landbouw en de industrie.

De arbeidsmobiliteit uit de Isaan was eind negentiger jaren nog tussen 40 en 70 procent; dat is nu teruggedrongen tot een 25 procent bij de ondervraagde mensen. 'Isaan is thuis en wij willen dichter bij huis werken' hoor je nu meer en meer.

Mensen in Isaan zijn vastbesloten hun bestaan met overheidshulp te verbeteren. Hun problemen worden langzaamaan verlicht en de bevolking toont de bereidheid er de schouders onder te zetten. Dat kan alleen in open dialoog met de landelijke overheid en de NGO's die er werkzaam zijn om een einde te maken aan de armoede en de regio te begeleiden naar gestage groei en ontwikkeling.

Bron:
Asiafoundation (bewerkt).

Meer lezen?
Isaan in wikipedia (Engels); https://en.wikipedia.org/wiki/Isan
The Asia Foundation; https://asiafoundation.org/

Foto's en prenten
Karbouw; wikimedia, 374442.

Plaats reactie

Terug naar “Cultuur”