Ponoh-to-police

Informatie over cultuur en gebruiken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Ponoh-to-police

#1 Bericht door prajak » donderdag 19 november 2015, 01:45

Ponoh-to-police.

Van de islamitische school, ponoh, naar de politieopleiding. Een pracht initiatief maar het komt jaren te laat.

Het plan staat nu op poten en is in uitvoering. Politie en andere autoriteiten uit de eigen gemeenschap.

Het zuiden is te lang geknecht

Eigenlijk hoort het diepe zuiden niet bij Thailand.

Taal, religie en cultuur zijn buitenbeentjes ten opzichte van de rest van Thailand. Het gebied is eeuwenlang geschoven tussen Thailand, Maleisië en het Koninkrijk Pattani, ook wel Sultanaat Pattani.

Wie iets wil lezen van de geschiedenis: https://nl.wikipedia.org/wiki/Koninkrijk_Pattani

Het is het Noord-Ierland van Thailand. Een gebied dat niet bij Thailand wil horen maar er bij hoort omdat ooit mensen een grens trokken op de tekentafel. De Britten maakten in Noord-Ierland de fout die Thailand maakte in die regio: IK ben de baas en jij bent een nul.

Corrupte bestuurders

Corrupte ambtenaren, zakkenvullende hotemetoten, bestuurders van het tweede echelon en daarnaast een politie- en legermentaliteit van ‘de knoet er over’.

Straffeloosheid als je denkt aan ‘Tak Bai’ (https://nl.wikipedia.org/wiki/Tak_Bai-incident; de daarvan gemaakte video is in Thailand verboden) en aan ‘de moskee’ (http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/a ... rzet.dhtml).

De onrust met dagelijks doden wordt nog eens aangewakkerd door drugsbaronnen en oliebazen die baat hebben bij die onrust en bij een leger dat zich moet bezig houden met gewapende groepen in plaats van met grensbewaking en aanpak van contrabande.

Ponoh scholen

Men recruteert uit de ponoh-scholen jonge mensen, en dat zijn denk ik hoofdzakelijk mannen want het is overwegend moslimgebied, die de lokale taal, het Yawi, spreken, daar zijn opgegroeid en de problemen kennen en de mensen er om heen. Na afstuderen krijgen ze de rang van sergeant en gaan in hun eigen omgeving hun werk doen. De eerste 100 zijn in training.

‘Bangkok’ doet zijn best de kwaliteit van de dienstverlening omhoog te schroeven door meer deskundige en uit die regio afkomstige bestuurders daar neer te zetten.

Nog beter zou zijn gedeeltelijk zelfbestuur en dat was er tot Thaksin onder druk van de generaals dat weghaalde. En toen barstte daar de bom.

Tijd heelt alle wonden....

Maar dat soort wonden helen langzaam. Er is nog steeds immens wantrouwen tegen alles wat van ‘Bangkok’ komt en dat herstellen duurt generaties. Politie en ambtenaren uit de eigen kring zal een eerste stap zijn.

Weblink:

http://www.bangkokpost.com/opinion/opin ... -has-merit

Plaats reactie

Terug naar “Cultuur”