Kan dat, straffeloos je zakken vullen?

Informatie over cultuur en gebruiken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
SNP Wandelvakanties
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1912
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32
Locatie: Friesland & Thailand

Kan dat, straffeloos je zakken vullen?

#1 Bericht door erik-kuijpers » zaterdag 11 januari 2020, 08:01

Der Fisch beginnt am Kopf zu stinken.....

Wel, het lijkt er op. En hoe hoger op de maatschappelijke of politieke ladder, des te meer kun je je zakken vullen en ook nog ongestraft. Een Duits spreekwoord zegt 'Der Fisch beginnt am Kopf zu stinken' oftewel 'Corruptie begint aan de bovenkant'.

Het heeft er alles van dat een parlementslid van de partij Palang Pracharat ofwel People's State Power Party, lid van de huidige coalitie, er mee wegkomt dat ze 682 rai, 109 Ha, landbouw- en bosgrond heeft ingepikt voor een kippenfarm in de provincie Ratchaburi. Van die grond ligt 48 rai, bijna 8 Ha, in beschermd bosgebied.

Mevrouw Parina Kraikupt doet, zegt de overheid, aan zakken vullen waar dat niet mag. Zij ontkent uiteraard na eerst te hebben toegegeven dat het inderdaad land is dat ze niet mag gebruiken. Het land daar is bedoeld voor arme, landloze boeren die het kunnen huren om hun boterham te verdienen.

Hollen de autoriteiten nu supersnel om mevrouw op haar plichten te wijzen en deze vorm van zakken vullen aan te pakken? Wat denk je? Nee, de departementen vallen over elkaar heen over wie nu eigenlijk (niet) bevoegd is mevrouw aan te klagen. Landbouw? Bosbouw misschien? Of toch maar natuurbescherming? Nu ligt het bij de Thaise Raad van State voor advies.....

Mevrouw heeft natuurlijk recht op een fatsoenlijke rechtsgang met de garanties die zoiets biedt. Maar zou mevrouw een arme sloeber zijn uit een familie die al honderden jaren woont in een beschermd stukje bos dan was ze allang opgepakt en veroordeeld! Waag het niet in Thailand een mandje champignons te plukken in een stukje bos als je niks te eten hebt! Ze zijn in staat je af te knallen......

Witte boorden, tja...

Maar deze hoge tante met haar pluche zetel in het parlement mag alle regels aan haar laars lappen, lijkt nu wel. En het aloude 'noblesse oblige' dan? Heb je een hoge rang of stand dan geldt naleving van de wetten extra voor jou. Doch dit lijkt op witte boorden criminaliteit; word je gepakt dan kom je er gemakkelijk vanaf. Dure advocaten en invloedrijke vriendjes tellen mee. Zo wordt zakken vullen wel erg aantrekkelijk.

Het zal mij niet verbazen als mevrouw er mee weg komt en haar kippenhokken gewoon blijven staan.....

Bron:
Bangkok Post en Khaosod English: http://www.khaosodenglish.com/politics/ ... st-parina/Gebruikersavatar
jumbo
Expat
Expat
Berichten: 10465
Lid geworden op: donderdag 23 februari 2006, 07:46
Locatie: Ayutthaya & Bangkok

Re: Kan dat, straffeloos je zakken vullen?

#2 Bericht door jumbo » zondag 12 januari 2020, 01:01

Een wijd verspreid gebeuren en niet alleen in Thailand maar net zo goed in elk ander land...en zeker in de zakenwereld..

Mensen zijn van nature hebberig en hoe hoger je komt op de ladder en des te vaker je wordt blootgesteld aan simpel gewin en zelf verrijking des te lager je moraal wordt.
!

Gebruikersavatar
Herbergier
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1354
Lid geworden op: maandag 30 juni 2008, 12:38
Locatie: Mueang Buriram

Re: Kan dat, straffeloos je zakken vullen?

#3 Bericht door Herbergier » zondag 12 januari 2020, 03:21

En dan gaat het niet onder de noemer corruptie, want corruptie wordt alleen gepleegd in de lagere regionen, maar in de zakenwereld noemen ze het relatiegeschenken, bonussen en wachtgeld.
Alles van waarde is weerloos.

robi6
Zeer veel ervaring
Zeer veel ervaring
Berichten: 124
Lid geworden op: donderdag 16 maart 2017, 15:53

Re: Kan dat, straffeloos je zakken vullen?

#4 Bericht door robi6 » donderdag 30 januari 2020, 14:09

Het schijnt dat vooral mensen van de onderklasse die aan het geld mogen ruiken, het meest kans lopen in de fout te gaan.
En corruptie is niet iets wat zo voeklt maar als zodanig (wetmatig) aangemerkt kan worden. Dan kan je wel in je slachtofferhoekje duiken (wetten worden immers vooral door de hogere klasse opgesteld) maar ja dan ben je wel erg calimero.

Zonvakanties 728x90
Plaats reactie

Terug naar “Cultuur”