Thailand. De E-peuk; een nagel aan jouw doodskist?

Informatie over cultuur en gebruiken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
SNP Wandelvakanties
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1368
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32

Thailand. De E-peuk; een nagel aan jouw doodskist?

#1 Bericht door erik-kuijpers » zondag 08 september 2019, 13:26

De eerste poging een 'smokeless, non-tabacco cigarette' op de markt te brengen dateert van 1963 maar de poging wordt nooit in productie gebracht. Pas in 2003 komt de uitvinding van een Chinese apotheker, de heer Hon Lik, in productie en het gevolg kennen we: er zijn nu honderden producten op de markt om te 'vapen'. Maar hier gebruik ik gewoon E-roken.

E-roken: O wat gezond, of een nagel aan jouw kist?

In Thailand is de overheid duidelijk: niet gezond en dus verbieden. Afgelopen maand herhaalt de regering het standpunt dat E-peuken niet zijn toegelaten en dat geldt ook voor het E-bolknakje en de E-bruyere pijp.

Maar wat niet mag is extra lekker en het E-roken, om alles maar onder dezelfde noemer te brengen, neemt in Thailand explosief toe. Met 100 procent per jaar en, tot verdriet van alles wat tegen roken is, vooral onder de schoolgaande jeugd.

In het hoger onderwijs en op universiteiten neemt het 'vapen' explosief toe tot 60 van de 100 studenten. 'Nicotine is net zo verslavend als heroïne en dat veroorzaakt dat steeds meer mensen die niet zonder roken kunnen gaan paffen. Dat gaat leiden tot het gebruik van gewone sigaretten' zeggen artsen.

Longziektes en een dode in de VS

Het gezaghebbende CDC waarschuwt voor het E-roken; in de VS zijn inmiddels 215 gevallen van zware longkwalen ontdekt en er viel zelfs een dode. Het 'vapen' blijkt stoffen in de longen te brengen als kleurstoffen en oplosmiddelen alsmede nicotine en cannabinoïden (van hennep afkomstig) en dat in hoeveelheden die voor volwassenen al link zijn maar fataal kunnen zijn voor jongeren en zwangere vrouwen.

Een gewone sigaret bevat 8 mg nicotine waarvan 1 tot 2 mg in het lichaam terecht komt; de rest gaat het filter in of de lucht. Maar in een E-peuk zit soms wel 18 mg nicotine waardoor vele malen meer in het lichaam blijft hangen.

Het CDC zegt dat de gevolgen van E-roken kunnen zijn hersenschade bij jongeren en bij regelmatige rokers schade aan bloedvaten en hartkwalen net zoals bij gewone sigaretten. Er is niets gezonds aan....

Tenslotte is volgens de deskundigen nog steeds niet bewezen dat E-paffen de verslaving echt te lijf gaat.

In Thailand blijft E-roken verboden

Boze tongen beweren dat de wetgeving in Thailand het met accijns belasten van E-roken niet toelaat en dat de overheid daarom zo fel tegen is. Dat is mogelijk waar maar wetten kunnen snel worden gewijzigd door het marionettenparlement. Maar ondanks de snelle groei maakt het E-roken slechts 5% uit van de 100 miljard baht omzet in Thailand per jaar.

De overheid blijkt de waarschuwingen serieus te nemen en handhaaft de bezwaren van de medici dat er te weinig bekend is over de gevolgen voor de jeugd en op de lange termijn voor alle gebruikers. Artsen: 'Pas als de vloeistoffen voor E-roken beschikbaar komen voor ons om te gebruiken als therapie om van roken af te komen dan doen we mee. Dan is het spul veilig. Maar daar is nog steeds geen sprake van'.

En zo zal het nog even blijven. Een zwart circuit onder de Thaise mensen en zo af en toe pakt men een toerist op om een voorbeeld te stellen en de wereld te laten zien hoezeer de gezondheid Thailand aan het hart gaat.

Maar voor wie Thailand kent verbaast dit niet.

Bron:
Bangkok Post; https://tinyurl.com/y3pb4kjj

Meer lezen?
Wikipedia (in het Engels); https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_cigaretteGebruikersavatar
jumbo
Expat
Expat
Berichten: 10221
Lid geworden op: donderdag 23 februari 2006, 07:46
Locatie: Ayutthaya & Bangkok

Re: Thailand. De E-peuk; een nagel aan jouw doodskist?

#2 Bericht door jumbo » maandag 09 september 2019, 01:06

Ik denk met de berichten uit de (fake) media dat Thailand een goede beslissing heeft gemaakt en een voortrekker in deze kan worden beschouwd..

Zo maar weer eens wat positiefs over ons thuisland... :clap: :clap:
!

Gebruikersavatar
ron
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 7162
Lid geworden op: zondag 15 april 2007, 16:21
Locatie: Amsterdam

Re: Thailand. De E-peuk; een nagel aan jouw doodskist?

#3 Bericht door ron » woensdag 18 september 2019, 12:30

"Zij die dansen
worden voor gek verklaard
door hen
die de muziek niet horen."

Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1368
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32

Re: Thailand. De E-peuk; een nagel aan jouw doodskist?

#4 Bericht door erik-kuijpers » vrijdag 11 oktober 2019, 08:50

En nog eens in actie: de E-peuk is verboden in het kwadraat. Zie dit nieuws dat men nog actiever spoort naar dit moderne lolletje dat toch gevaarlijker is dan je denkt.

https://thethaiger.com/news/national/th ... cigarettes
Als je jong bent en niet links, dan heb je geen hart.
Als je oud bent en niet rechts, dan heb je geen verstand.
(Sir Winston Churchill)

Plaats reactie

Terug naar “Cultuur”