Komt er een oplossing voor knokkelkoorts?

Post hier al je vragen voor wonen en werken in Thailand.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3376
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32
Locatie: In volgend leven: Frankrijk.

Komt er een oplossing voor knokkelkoorts?

#1 Bericht door erik-kuijpers » zaterdag 21 september 2019, 06:23

Het is te hopen! 2019 Blijkt een topjaar te zijn voor dengue, in onze taal knokkelkoorts, wereldwijd. We zetten de deur ook wel open voor muggen. Stijging van temperatuur en met name juli was een wereldrecord, slordig zijn met restjes water in onze tuin, en onze afvalberg vol plastic rommel waarin regen kan blijven staan. De hemel op aarde voor een mug die haar eitjes kwijt moet.....
.
Afbeelding
.
De landen in dieprode kleur zijn het meest riskant en je ziet dat Thailand ook een kleurtje heeft. Vietnam is goed geraakt in 2019; tot september al 145.000 mensen getroffen door knokkelkoorts en 'slechts' 18 doden. Honderden doden op de Filipijnen; veel zieken in Maleisië, Myanmar, Bangladesh, Cambodja en Laos. Vergeet Thailand niet! Meer dan 50.000 mensen ziek geworden (bron: NRC).

Knokkelkoorts heeft varianten en die zijn niet overal allemaal aanwezig. In Laos waren dit jaar veel gevallen van de zwaarste variant die dodelijk kan zijn; lichtere varianten van knokkelkoorts zijn vervelend om te hebben maar genezen vaak vanzelf na een paar dagen. Maar de economische schade is immens.

De doorbraak voor knokkelkoorts!

Een al sinds 1920 bekende bacterie is mogelijk de sleutel naar het oplossen van het probleem. Het is de Wolbachia bacterie die leeft in 60 procent van de geleedpotige dieren. Geleedpotige dieren zijn onder meer spinnen en schorpioenen, insecten, duizend- en miljoenpoten, krabben, kreeften en zeepokken.

Deskundigen hebben ontdekt dat deze bacterie het binnendringen van het arbovirus blokkeert dat de ziekte verspreidt. Arbovirus betekent 'ARthropoda BOrn': een virus verspreid door geleedpotigen.

Nu is men er in geslaagd om de bacterie te infecteren in de mug die knokkelkoorts veroorzaakt. De bacterie maakt het de mug lastiger om het virus door te geven aan de mens en het werkt inmiddels niet alleen tegen knokkelkoorts maar ook tegen zika, chikungunya en gele koorts.

In Vietnam, in de regio Vinh Luong waar testen zijn gedaan, is de besmettingsgraad met 86 procent gedaald in vergelijking met cijfers uit een nabije stad. In Indonesië loopt een vergelijkbaar project met Wolbachia-besmette muggen en de resultaten daarvan worden volgend jaar verwacht.

Bemoedigend, maar nog niet klaar.

'Eén zwaluw maakt nog geen zomer' zeggen we wel eens en dat geldt zeker voor hardnekkige virussen die zich aan gewijzigde omstandigheden kunnen aanpassen. Er zal nog jarenlange studie en veldwerk voor nodig zijn om knokkelkoorts en andere nare ziektes uit te bannen.

Maar er is weer een stapje gezet.

Bron:
Japantimes; https://tinyurl.com/y2ogjn98

Meer lezen?
De Wolbachia bacterie; https://tinyurl.com/y27mg9cy

Foto's en prenten
Dengue in 2012; aantal doden per miljoen mensen. Wikimedia, 50320058.

Plaats reactie

Terug naar “Wonen en werken in Thailand”