Ik heb een potje met vet............

Alles, en dan ook echt alles wat je wilt weten/vragen over thailand.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
wpdl
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 2885
Lid geworden op: zondag 05 maart 2017, 07:23
Locatie: Nakhon Ratchasima

Ik heb een potje met vet............

#1 Bericht door wpdl » donderdag 25 februari 2021, 14:37

Ik ben de laatste tijd weer aardig aan het frituren met bamischijven kroketten frikandellen en meer van dat soort lekkere dingen.
Een Nederlander in het N/NW van Thailand heeft mij en een paar andere Nederlanders van voorzien.

Nu rijst bij mij al een tijdje de vraag welk vet of olie is nu eigenlijk in Thailand het 'beste' voor de frituur.
Vooral olie gooien ze je dood mee vet wat minder hoewel ik mij heb laten vertellen dat dat beter is als olie.
Als wij nu toch bezig zijn wat is de beste/lekkerste patat [Belgische] in Thailand.

Graag antwoorden van de ervaringsdeskundigen. :angel:

P.S gebruik tot nog toe een gietijzeren pan.

printen44
Expat
Expat
Berichten: 4681
Lid geworden op: zaterdag 06 september 2008, 17:41

Re: Ik heb een potje met vet............

#2 Bericht door printen44 » donderdag 25 februari 2021, 15:12

Hier een overzicht van vetten en olienen.


https://www.gezondheidsplein.nl/dossier ... item120627

Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3376
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32
Locatie: In volgend leven: Frankrijk.

Re: Ik heb een potje met vet............

#3 Bericht door erik-kuijpers » donderdag 25 februari 2021, 15:30

Wij gebruikten in Thailand de zonnebloemolie en die is in de grote winkels te koop. Maar nu ik in NL meer tijd doorbreng dan in TH heb ik een Philips Airfryer gekocht en daarin bak je vet- en olieloos. Ben ik nu tig kilo kwijt? Ach, wat denk je? :giggle:

Joep
Expat
Expat
Berichten: 1432
Lid geworden op: woensdag 31 oktober 2007, 07:28

Re: Ik heb een potje met vet............

#4 Bericht door Joep » donderdag 25 februari 2021, 15:52

Ik neem altijd wat bitterballen en frikandellen mee als ik terug kom van NL.
Friet koop ik altijd bij de Makro, de 1x dikke en de andere keer dunne.
Maar meestal koop ik gewoon een frietje bij ons op straat, 100 meter lopen, voor 35 Thb. Zonder mayo want die heb ik zelf lekkerder dan hun.

De keren dat ik thuisbak doe ik dat gewoon in de wok.
1 - 1 1/2 liter soja olie er in, goed heet en bakken.
Heb nog niemand horen klagen, dus zal wel goed zijn.
Ik bak wel kleine porties, anders moet er te veel olie in de pan.

Gebruikersavatar
Thaimax
Expat
Expat
Berichten: 507
Lid geworden op: zondag 27 februari 2005, 01:24
Locatie: Doi Saket, Chiang Mai
Contacteer:

Re: Ik heb een potje met vet............

#5 Bericht door Thaimax » vrijdag 26 februari 2021, 00:50

Ik gebruik gewoon soya olie en daar is niks mis mee gebruik het ook voor de oliebollen, maar zeker GEEN palm olie.
GREED has made a stone of what once was a heart.........

http://www.thai-teakwoodhouse.com

Gebruikersavatar
wpdl
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 2885
Lid geworden op: zondag 05 maart 2017, 07:23
Locatie: Nakhon Ratchasima

Re: Ik heb een potje met vet............

#6 Bericht door wpdl » vrijdag 26 februari 2021, 01:12

Meld je aan zou ik zeggen Erik.
Zonnebloem olie sojaolie verzadigde onverzadigde dat bedoel ik, je kan door de bomen het bos niet meer zien.
Afgaan op de prijs [goedkoop is rotzooi en duur is goed] zie ik een beetje als simpel.
Tekst is vaak in Thais en miezerig klein onleesbaar voor vele mensen.
Je krijgt natuurlijk bij normaal gebruik niet al te veel [ongeacht welke olie of vet] rotzooi binnen en ze roepen het toch wel tegen je, maar ja er zijn meer redenen waarom je bij die club wil horen.
Hoop op meer reacties van de vakman.
Of letten die ook alleen maar op de pegels?

Gebruikersavatar
pjotter
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 759
Lid geworden op: donderdag 30 september 2010, 17:36
Locatie: Nakhon Ratchasima Sao Diao

Re: Ik heb een potje met vet............

#7 Bericht door pjotter » vrijdag 26 februari 2021, 03:33

Blijkbaar zijn dus de meeste olieën beter voor de cholesterol. Zou bijna zeggen 'minder slecht' :giggle: .
Punt is wel, wat ik hier merk als ik friet in olie bak, ook van verse aardappelen, de smaak toch wat neutraler is. De smaak van echt frituurvet (sommigen gebruiken ossewit) zoals het oude bekende Diamant, trekt volgens mij toch ook wel wat in de friet. Geen echte kenner :Whistle:
De snacks bestel ik in Pattaya. Perfect spul daar.
printen44 schreef: donderdag 25 februari 2021, 15:12 Hier een overzicht van vetten en olienen.


https://www.gezondheidsplein.nl/dossier ... item120627

Gebruikersavatar
Thaimax
Expat
Expat
Berichten: 507
Lid geworden op: zondag 27 februari 2005, 01:24
Locatie: Doi Saket, Chiang Mai
Contacteer:

Re: Ik heb een potje met vet............

#8 Bericht door Thaimax » vrijdag 26 februari 2021, 04:17

pjotter schreef: vrijdag 26 februari 2021, 03:33 Blijkbaar zijn dus de meeste olieën beter voor de cholesterol. Zou bijna zeggen 'minder slecht' :giggle: .
Punt is wel, wat ik hier merk als ik friet in olie bak, ook van verse aardappelen, de smaak toch wat neutraler is. De smaak van echt frituurvet (sommigen gebruiken ossewit) zoals het oude bekende Diamant, trekt volgens mij toch ook wel wat in de friet. Geen echte kenner :Whistle:
De snacks bestel ik in Pattaya. Perfect spul daar.
printen44 schreef: donderdag 25 februari 2021, 15:12 Hier een overzicht van vetten en olienen.


https://www.gezondheidsplein.nl/dossier ... item120627
Als je je volstopt met bamischijven kroketten en frikandellen zou ik me maar eerst druk maken wat daar allemaal inzit dan me druk te maken over olie, ik /wij gebruiken soya olie om eenmalig te frituren friet of vis en verder gebruiken we alleen olijfolie die we bij de makro van bertoli in 5 liter verpakking kopen dan is de prijs per liter nog redelijk.
Oh ja kroketten maak ik zelf dan weet ik ook wat er inzit net als mijn gerookte bacon worsten etc.etc.
GREED has made a stone of what once was a heart.........

http://www.thai-teakwoodhouse.com

Gebruikersavatar
wpdl
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 2885
Lid geworden op: zondag 05 maart 2017, 07:23
Locatie: Nakhon Ratchasima

Re: Ik heb een potje met vet............

#9 Bericht door wpdl » vrijdag 26 februari 2021, 05:15

Wat ben je toch een brompot max met regelmaat.
Waar staat dat dan 'volstoppen' of is dat jouw vertaling van 'de laatste tijd'?
Ik ben trouwens niet zo'n keukenprins zoals jij pretendeert te zijn zal mijn snacks dus moeten kopen.
In een hand-made bedrijf trouwens,
Eenmalig gebruik voor een frituur lijk mij een beetje overdreven trouwens.


Je hint voor deze olie klinkt goed zal eens kijken wat zo'n vijf liter blik kost maar klinkt niet goedkoop [import]
Van triple CCC naar triple AAA hoeft nu ook weer niet.

De Bertolli Olijfolie Classico kan probleemloos tot 210°C verhit worden en daarom ideaal voor warme gerechten. ...
Deze olijfolie is ideaal voor braden, bakken of frituren.
Of je nu gebakken aardappelen, een biefstuk, wafels of een cake wilt klaarmaken.

yandre
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1007
Lid geworden op: woensdag 26 augustus 2009, 21:56
Locatie: nongkhai

Re: Ik heb een potje met vet............

#10 Bericht door yandre » vrijdag 26 februari 2021, 05:28

vrouw bakt enz alles in orien staat bij makro
ook voor verkoop van alles wat zij maakt
maar in thais geloof ik
en verder vaak verschonen hier om dat er veel gebakken wordt vis kip enz.
leverd aan zieken huis

Gebruikersavatar
wpdl
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 2885
Lid geworden op: zondag 05 maart 2017, 07:23
Locatie: Nakhon Ratchasima

Re: Ik heb een potje met vet............

#11 Bericht door wpdl » vrijdag 26 februari 2021, 08:49

Heb het 'rookpunt' eens opgezocht van diverse oliën.
Olijfolie scoort goed meerdere andere ook [binnenlandse] maar ja hoe kom je achter de kwaliteits-aanduiding :lol:

Gebruikersavatar
De Beweerder
Expat
Expat
Berichten: 1737
Lid geworden op: dinsdag 25 oktober 2005, 22:57
Locatie: Nakhon Ratchasima

Ik heb een potje met vet............

#12 Bericht door De Beweerder » vrijdag 26 februari 2021, 10:01

Gefrituurd voedsel is altijd al populair geweest. Het maakt deel uit van veel traditionele keukens en het is ook gemeengoed in de fastfoodindustrie. Helaas is gefrituurd eten nou niet bepaald de gezondste manier van bereiding, vooral als het op industriële schaal gebeurt. Maar thuis frituren hoeft echt niet ongezond te zijn. Het hangt er helemaal vanaf welk type olie je gebruikt en hoe je het gebruikt.

Hoe werkt frituren?
Frituren wil zeggen dat je het voedsel in de hete olie onderdompelt. De ideale temperatuur is ongeveer 175-190 °C. Als iets in de olie van deze temperatuur is ondergedompeld, dan is de buitenkant bijna direct gaar en dat vormt een soort ‘verzegeling’ waar de olie niet doorheen kan. Tegelijkertijd verandert het vocht binnenin het voedsel in stoom, waardoor het voedsel van binnenuit wordt gekookt. De stoom helpt ook om de olie uit het eten te houden. Als de temperatuur te laag is sijpelt de olie door in het voedsel waardoor het vet en vies wordt. Als de temperatuur te hoog is, kan het eten uitdrogen en de olie oxideren.

Kortom: Frituren werkt door onderdompeling van eten in de hete olie, waardoor het oppervlak direct gaar is en het vocht in het voedsel wordt vastgehouden.
De stabiliteit van frituurolie is een cruciale factor
Sommige soorten olie kunnen veel hogere temperaturen aan dan anderen. We willen olie kiezen die pas bij hoge temperatuur gaat roken en daarnaast willen we ook dat de olie stabiel is en niet reageert met zuurstof bij verhitting.

Hoe meer verzadigde vetten er in de olie zitten, hoe stabieler het is als het wordt verhit. Vermijd bak- en braadolie die grote hoeveelheden meervoudig onverzadigde vetten bevat (1). Meervoudig onverzadigde vetten bevatten 2 (of meer) dubbele bindingen in hun chemische structuur. Die dubbele bindingen reageren nogal gauw met zuurstof en vormen dan schadelijke stoffen als ze aan grote hitte worden blootgesteld. De smaak is natuurlijk ook van belang. Voor frituren hebben oliën met een ‘neutrale’ smaak de voorkeur.

Kortom: Het is belangrijk om oliesoorten te kiezen die voor het grootste deel uit verzadigde vetten en enkelvoudig onverzadigde vetten bestaan, omdat die bij hoge temperatuur het stabielst blijven.
De winnaar: Kokosolie is de gezondste keuze voor frituren
Kokosolie is alles bij elkaar genomen de beste keus. Uit onderzoek blijkt dat zelfs na 8 uur continu frituren bij 180°C de kwaliteit niet afneemt (2). Meer dan 90% van de vetzuren in kokosolie zijn verzadigd, waardoor het zeer goed tegen verhitting kan. Verzadigde vetten werden als ongezond gezien, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat ze een totaal onschadelijke bron van energie vormen voor de mens (3, 4). Daar komt nog bij dat kokosolie talrijke gunstige eigenschappen heeft voor de gezondheid. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het doden van schadelijke bacteriën en virussen en het kan zelfs bijdragen aan het verlies van buikvet (5, 6). Denk er wel om dat sommige soorten kokosolie een smaak of geur kunnen achterlaten, dus ik raad aan om een paar verschillende merken te proberen totdat je een geschikte vindt.

Kortom: Kokosolie is heel rijk aan verzadigde vetten en blijkt uren continu verhit te kunnen worden zonder enige verandering in kwaliteit. Het heeft ook talrijke gunstige effecten op de gezondheid, waardoor het alles bij elkaar de beste keus is.
Reuzel, talg (runder- of schapenvet), ghee en braadvet zijn ook prima
Dierlijke vetten zijn ook een prima keus voor frituren. Dat betreft dan vetten zoals reuzel, talg, ghee en braadvet. Ze smaken heerlijk, maken het lekker krokant en zijn niet schadelijk bij hoge verhitting. De meeste vetzuren in dierlijke vetten zijn verzadigd en enkelvoudig onverzadigd, waardoor ze heel goed tegen grote hitte kunnen. Het vetzuurgehalte kan wel variëren, afhankelijk van wat het dier eet (7, 8, 9). Dieren die gevoerd zijn met granen, in plaats van weidedieren of grasgevoerde dieren, kunnen veel meer meervoudig onverzadigde vetzuren in hun vetopslag hebben. Daarom moet je alleen dierlijk vet van natuurlijk gevoede dieren als een goede keuze aanmerken. Je kunt reuzel in de winkel kopen, of het braadvet opvangen van vlees, om later te gebruiken. Boter is eigenlijk geen goede keus voor frituren. Het bevat sporen van koolhydraten en eiwitten die verbranden bij verhitting. Geklaarde boter (ghee) is veel beter.

Kortom: Dierlijke vetten bestaan grotendeels uit verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten, waardoor ze geschikt zijn voor hoge temperaturen.
Verschillende andere goede keuzes
Er zijn nog een aantal andere goede opties die je kunt overwegen.

Olijfolie
Olijfolie is één van de allergezondste vetten. Het bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die maar één dubbele binding hebben. Net als verzadigde vetten kunnen enkelvoudig onverzadigde vetten ook goed tegen verhitting. Uit één onderzoek bleek dat olijfolie meer dan 24 uur gebruikt kan worden in een friteuse voordat het echt erg oxideert (10). In theorie zou dit een prima keuze zijn voor frituren. Maar de smaak en geur van olijfolie kunnen wel eens minder lekker worden na langdurige verhitting.

Avocado-olie
De samenstelling van avocado-olie lijkt op die van olijfolie. Het is vooral enkelvoudig onverzadigd, met daarbij nog wat verzadigde en meervoudig onverzadigde vetten. Het gaat pas bij een extreem hoge temperatuur (270°C) roken. Het heeft een nootachtige smaak.

Arachideolie
Arachideolie, ofwel pindaolie, heeft een hoog verbrandingspunt van ongeveer 230°C. Het is erg populair als frituurolie vanwege de neutrale smaak. Het absorbeert ook niet de smaak van het voedsel, dus het kan herhaaldelijk worden gebruik om verschillende soorten voedsel in te bakken (11). Uit gezondheidsoogpunt is het echter niet zo wenselijk. Het bevat relatief veel meervoudig onverzadigde vetten (ongeveer 32%), waardoor het gevoelig is voor oxidatieve schade bij hoge temperaturen (12).

Palmolie
Palmolie bestaat grotendeels uit verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten, dus is het een goede keuze als frituurolie. De smaak wordt meestal als neutraal ervaren, vooral de ongeraffineerde soort die bekend staat als rode palmolie. Maar zijn wel grote zorgen over de duurzaamheid van het oogsten van palmolie.

Kortom: Olijfolie en avocado-olie zijn goede keuzes voor frituren. Maar er zijn wel wat kanttekeningen bij arachideolie en palmolie, dus die worden niet aanbevolen.
Vetten en oliën die je niet voor frituren moet gebruiken
Er zijn verschillende vetten en oliën die je echt niet moet gebruiken. Dat betreft bewerkte plantaardige oliën. Deze oliën worden uit zaden geperst en moeten door een zeer sterk bewerkingsproces gaan. Er zitten veel meervoudig onverzadigde vetzuren in, met een hele slechte omega 6 tot omega 3- verhouding en tot 4% van de vetzuren die erin voorkomen zijn giftige transvetten (13). Je moet ze niet alleen vermijden als frituurvet, maar ervoor zorgen dat je ze helemaal niet gebruikt.

Het betreft onder andere:

sojaolie
maïsolie
raapzaadolie
katoenzaadolie
saffloerolie
rijstolie
druivenpitolie
zonnebloemolie
sesamolie
Als je deze oliën gebruikt om in te frituren zul je zeer waarschijnlijk grote hoeveelheden geoxideerde vetzuren en schadelijke verbindingen krijgen (14). Vermijd ze als de pest.

Kortom: Industriële plantaardige olie is ongezond. Het is niet geschikt om in te frituren omdat er een grote hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren in zitten.
Frituren voegt nog steeds calorieën toen, dus doe het niet te vaak
Vergeleken met andere bakmethodes, zorgt frituren voor een hoop toegevoegde calorieën. De extra calorieën komen voornamelijk van het gebruikte beslag (van meel bijvoorbeeld), plus de olie die aan het voedsel blijft hangen na het bakken.

Een voorbeeld:

Gefrituurd kippenvleugeltje: 159 calorieën en 11 gram vet (15).
Gegrild kippenvleugeltje: 99 calorieën en 7 gram vet (16).
Het is niet verwonderlijk dat de consumptie van gefrituurd voedsel in verband wordt gebracht met gewichtstoename, vooral bij mensen met een familiegeschiedenis van zwaarlijvigheid (17). Zorg ervoor dat je het voedsel op de juiste temperatuur bakt, en niet langer dan noodzakelijk, om het aantal extra calorieën te minimaliseren.

Conclusie
Frituren heeft een zeer slechte reputatie sinds vet in een slecht daglicht staat. Het is waar dat frituren van voedsel inderdaad slecht voor je is als je verkeerde olie gebruikt, zoals een schadelijke plantaardige olie. Maar met de juiste soort olie kun je nu en dan best genieten van een gefrituurde lekkernij (liefst zelf gemaakt) zonder schuldgevoel. Voor sommige etenswaren kan het een hele nieuwe smaakbeleving betekenen.

Bron: https://www.ahealthylife.nl/wat-is-de-g ... -waarheid/
A millionaire in free time, can not save time only use ;)

Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3376
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32
Locatie: In volgend leven: Frankrijk.

Re: Ik heb een potje met vet............

#13 Bericht door erik-kuijpers » vrijdag 26 februari 2021, 15:07

Goed artikel, Beweerder! Heb ik het dus altijd fout gedaan met mijn plantaardige olie! Gelukkig was er af en toe ook Bertolli in huis voor de frikandellen. En nu sponsor ik geen enkele olieboer meer met mijn dry fryer.

jomel17
Expat
Expat
Berichten: 1560
Lid geworden op: zondag 26 november 2006, 18:13
Locatie: Khon Kaen

Re: Ik heb een potje met vet............

#14 Bericht door jomel17 » zaterdag 27 februari 2021, 14:33

wpdl schreef: donderdag 25 februari 2021, 14:37 Ik ben de laatste tijd weer aardig aan het frituren met bamischijven kroketten frikandellen en meer van dat soort lekkere dingen.
Een Nederlander in het N/NW van Thailand heeft mij en een paar andere Nederlanders van voorzien.

Nu rijst bij mij al een tijdje de vraag welk vet of olie is nu eigenlijk in Thailand het 'beste' voor de frituur.
Vooral olie gooien ze je dood mee vet wat minder hoewel ik mij heb laten vertellen dat dat beter is als olie.
Als wij nu toch bezig zijn wat is de beste/lekkerste patat [Belgische] in Thailand.

Graag antwoorden van de ervaringsdeskundigen. :angel:

P.S gebruik tot nog toe een gietijzeren pan.
Vooral de bamihapjes van Kees zijn heel lekker vind ik ........
En probeer ook zijn soepen eens ....
หลงรัก

Gebruikersavatar
wpdl
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 2885
Lid geworden op: zondag 05 maart 2017, 07:23
Locatie: Nakhon Ratchasima

Re: Ik heb een potje met vet............

#15 Bericht door wpdl » zaterdag 27 februari 2021, 14:51

Uiteraard ligt er een zak spliterwten in de diepvries en zijn worsten te wachten op een soepje jomel17.
Geen plek op dit moment vanwege zelfgemaakte soepjes droog ingekocht bij de macro.
Bonen in diverse kleuren erwten mais en zo, soort van Mexicano ook lekker.
Zijn stamppotten zijn ook aantrekkelijk, maar ja geen frituur natuurlijk dus ander onderwerp.
Er moeten nog wat oude onderwerpen zijn over snacks/soepen/stamppotten uit de BV.nl gemaakt in Thailand :Whistle:

Bamihapjes :clap: volgende keer in de kokosolie even kijken welke want daar is ook een klein verschil in te vinden.

Plaats reactie

Terug naar “Diversen”