De grootste daktuin van Azië vind je in Thailand

Alles over bloemetjes, beestjes en plantjes.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
SNP Wandelvakanties
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
wpdl
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1683
Lid geworden op: zondag 05 maart 2017, 07:23
Locatie: Hua Thale

De grootste daktuin van Azië vind je in Thailand

#1 Bericht door wpdl » vrijdag 06 maart 2020, 05:16

Op het dak van de Thammasat Universiteit in Thailand is een volkstuin van maar liefst 7.000m2 gerealiseerd.

Afbeelding
Afbeelding door Kotchakorn Voraakhom/Landprocess

Een groene oase op het dak

In december 2019 opende het groene dak van de Thammasat Universiteit in Bangkok dat maar liefst 22.000 vierkante meter beslaat. Om je een idee te geven, dat is ongeveer net zo groot als drie voetbalvelden. Het bevat onder andere een groot veld met zonnepanelen en een volkstuin van 7.000 vierkante meter, de grootste stedelijke volkstuin van Azië.

De tuin is als een grote 'H' vormgegeven, dit staat voor het woord 'humanity' (mensheid) en is ontworpen met sociale en ecologische doelen in gedachte. Zo is de daktuin goed voor de biodiversiteit, vermindert het wateroverlast én verbindt het de bewoners van Bangkok met het leven op het platteland.
Daktuinen: goed voor de biodiversiteit

Eerlijk is eerlijk: Bangkok is niet bepaald een groene stad. Om daar verandering in aan te brengen heeft de Thammasat Universiteit verschillende duurzame plannen met de volkstuin. Om te beginnen moet de daktuin zorgen voor meer biodiversiteit. Geen verkeerd streven in een stedelijke omgeving waar steeds minder insecten rondvliegen.


Afbeelding
Het dakoppervlak wordt gebruikt om eten op te verbouwen. Afbeelding: Landprocess

Thailand is namelijk een van de grootste importeurs van pesticiden in de wereld. Die chemicaliën vormen een grote bedreiging voor insecten die gewassen bestuiven. Als protest daartegen zijn de pesticiden ten strengste verboden op de daktuin. Daarmee probeert de universiteit een organische stempel te drukken op het landbouwproces van Thailand, dat nu nog sterk afhankelijk is van chemicaliën.
Het opvangen van water in een zinkende stad

De daktuin van de Thammasat Universiteit helpt ook bij het verminderen van wateroverlast in de stad. Bangkok heeft steeds meer last van grote overstromingen. Uit de Global Climate Risk Index blijkt zelfs dat Thailand één van de 10 landen is die het meest te lijden heeft onder de gevolgen van klimaatverandering.

De stad zinkt ieder jaar een paar centimeter en zal volgens experts in 2030 voor een groot deel onder water staan. Tijd voor actie dus, en het dak van de universiteit is zo ontworpen dat het veel regenwater kan opslaan.
De volkstuin als verbindende factor

De volkstuin heeft ook een sociale functie. Zo is deze niet alleen goed voor het klimaat, maar zorgt het ook voor verbinding tussen de bewoners van Bangkok. De tuin is openbaar toegankelijk en iedereen mag groente, rijst of kruiden komen verbouwen op het dak.


Afbeelding
De volkstuin heeft nadrukkelijk ook een sociale functie. Afbeelding: Landprocess

Het dak is speciaal ontworpen om ook rijst op te kunnen verbouwen en de archtecten verwachten dat het dak genoeg rijst kan leveren voor maar liefst 135.000 rijstmaaltijden per jaar.

Bron voordewereldvanmorgenGebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 2084
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32
Locatie: Friesland & Thailand

Re: De grootste daktuin van Azië vind je in Thailand

#2 Bericht door erik-kuijpers » vrijdag 06 maart 2020, 07:27

Zal ik nu wel of niet dat coronavaccin laten zetten? Ja, ik neem hem ook.

Plaats reactie

Terug naar “Natuur”