De helmneushoornvogel: dood meer waard dan ivoor

Alles over bloemetjes, beestjes en plantjes.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1464
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32

De helmneushoornvogel: dood meer waard dan ivoor

#1 Bericht door erik-kuijpers » maandag 14 oktober 2019, 09:27

.
Afbeelding
.
De helmneushoornvogel, in het latijn Rhinoplax vigil, wordt met uitsterven bedreigd. Dat is niet uniek; heel veel dieren staan op de lijst van bijna uitgestorven dieren en planten en wij mensen hebben daar alles mee te maken.

Helmneushoornvogel; wat is dat voor vogel?

Een schaars voorkomende vogel van laagland, heuvelland en oerbos in het zuiden van Myanmar en Thailand en op de eilanden Borneo en Sumatra. Lid van de familie neushoornvogels maar een bijzonder lid: de 'helm' van het dier is solide, niet hol. En juist dat laatste maakt het dier buitengewoon geliefd voor de productie van ringen, hangertjes en andere blingbling.

De Thaise natuurbeschermingsorganisatie Bird Conservation Society of Thailand (BCST) luidt de alarmbel nu het aantal dieren in Thailand vermoedelijk geen 100 meer is. Houtkap, bosbranden en illegale vangst verminderen snel het aantal dieren in het wild en bescherming van de vogels wordt ernstig gehinderd door de oorlog in het diepe zuiden van Thailand.

Stropers hebben vrij spel want 'rangers' die de bossen bewaken worden door de vrijheidsstrijders in het zuiden aangezien voor ambtenaren en lopen gevaar voor hun leven.
.
Afbeelding
.
Gesp gemaakt van de helm van de vogel
.
De kiloprijs is hoger dan ivoor

China heeft al 30 jaar een importverbod voor ivoor maar sinds een paar jaar is ook de binnenlandse handel verboden. De prijs van ivoor is met twee derden gezakt tot 600-700 euro de kilo. Officieel dan; er is nog steeds een circuit mede gevoed door stropers en door landen die handel toelaten zoals Thailand.

Voor de helmneushoornvogel wordt in Thailand tussen 5.000 en 6.000 baht ofwel 150 tot 180 euro betaald. De kiloprijs van de schedel ligt thans 5x boven de prijs van ivoor dus moet ongeveer 3.000 euro per kilo zijn. De handel is illegaal dus juiste cijfers zijn niet voorhanden.

Die prijs nodigt stropers uit het dier te schieten of te vangen en in een roerig gebied als de zuidelijke provincies sta je als overheid machteloos.

Het is net als destijds met de papaverteelt in de Gouden Driehoek van Thailand; de productie stopt pas als je alternatieve bronnen van inkomen biedt. Zo ook hier maar de onrust in dat gebied verhindert een degelijke aanpak.

Dus, ook al komt deze vogel straks op de lijst met beschermde dieren, als je ter plaatse niet kunt optreden gaat de stroperij gewoon door. Wil je over een paar jaar dit dier in Thailand bewonderen dan moet je naar een dierentuin......

Bron:
Bangkok Post; https://tinyurl.com/y27zpzr4
Foto's en prenten
Helmneushoornvogel, volwassen; wikimedia, 8441851.
19e-eeuws ornament gesneden uit de helm van de helmneushoornvogel met een kleur zoals het vet uit zijn stuitklier; wikimedia, 18844630.Zonvakanties 728x90
Plaats reactie

Terug naar “Natuur”