Het Utopia in belastingland

Informatie over cultuur en gebruiken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Het Utopia in belastingland

#1 Bericht door prajak » donderdag 05 november 2015, 06:08

Het Utopia in belastingland

Tot nu toe zijn alle Utopia’s luchtbellen gebleken en dat zal met deze ook wel zo zijn. Utopia in belastingland betekent dat iedereen braaf betaalt wat ie moet betalen en zich niet verwent met en wentelt in fraude.

Wat fraude betreft, voor 2013 wordt de belastingfraude in Nederland geschat op tenminste 4,2 miljard euro op een totale belastingopbrengst van 140 miljard.

Dat betekent, na een eenvoudige rekensom, dat alle belastingtarieven met 3 procentpunten omlaag kunnen in 2013 als er niet gerommeld wordt. Plus dat een dienst als de FIOD kan worden opgedoekt en de kosten van vervolging vervallen dan ook. Er past dan wel een ‘Ocharm’ voor de advocaten gespecialiseerd in fiscale zaken.

Drie procentpunten alleen op de BTW al is een ‘slok op een borrel’ die het besteedbaar inkomen van de bevolking omhoog stuwt. En dat is goed voor de economie, het bedrijfsleven en de belastingopbrengsten.

En in Thailand?

Je hebt gelezen van de plannen het toptarief in de inkomstenbelasting voor loontrekkenden en voor ondernemers omlaag te brengen. Ik las al 28 procent maximaal.

Maar de Bangkok Post is van mening dat dit alleen kan plaatsvinden als er generaal een cultuuromslag komt. ‘Iedereen maar EEN belastingaccount’ heet het en men bedoelt dat er geen dubbele boekhouding op na wordt gehouden.

Rekensommen zijn dan snel gemaakt en het belastingaandeel in het bruto binnenlands product loopt van 17 naar 20 procent en bij het maximaal dichten van de achterdeurtjes in belastingland kan dat 200 miljard baht per jaar betekenen.

Eerlijkheid betekent geen fiscale controle achteraf behalve dan voor hen die reeds als fiscale deugniet bekend staan. En je bent af van het feit dat bijna 40% van de ondernemingen in dit land geen belasting betaalt hetgeen, als ik tussen de regels door lees, betekent dat een deel van de ondernemers rommelt en dat ambtenaren een oogje dichtknijpen.

Men heeft al een klapper binnengehaald met het oplossen van 4 miljard baht BTW fraude waarbij een serie hoge ambtenaren is betrokken die nu allemaal een andere baan mogen zoeken.

En toch, ik denk dat men Utopia zoekt.

Al is het alleen maar dat als ik denk dat JIJ rommelt met jouw belastingen dat IK dat dan ook doe. Want ik weet dat jou aangeven door de corruptie in dit land niet helpt, dat ik daarentegen een steen door de ruiten krijg, of erger, en ik dus beter net als jij er een dubbele boekhouding op na kan houden.

Bangkok Post item 755192.

Gebruikersavatar
jumbo
Expat
Expat
Berichten: 11600
Lid geworden op: donderdag 23 februari 2006, 07:46
Locatie: Cha-am

Re: Het Utopia in belastingland

#2 Bericht door jumbo » donderdag 05 november 2015, 07:21

Is er een moraal in dit verhaal?
Nederland geeft (grote) mutinationals miljarden voordelen, doet een oog dicht als bedrijven op bekende manieren belastingoptimalisatie toepassen, maar JdBB (jan de belasting betaler) moet elke eurocent keurig overdragen en sterker nog als je meer verdiend word je zwaarder gepakt...
Niet echt een eerlijke verdeling...
Officieel pensionado, onofficieel wordclass beachbum

prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Re: Het Utopia in belastingland

#3 Bericht door prajak » donderdag 05 november 2015, 10:16

Jumbo, er is verschil tussen fraude en ontgaan. En wat ontgaan betreft, mijn nog actieve collega's moeten ook leven.... :giggle:

Er is een Duits gezegde en dat heb ik al eerder hier geschreven: Der Fisch beginnt am Kopf zu stinken...

pong
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1377
Lid geworden op: woensdag 07 januari 2009, 14:30

Re: Het Utopia in belastingland

#4 Bericht door pong » dinsdag 10 november 2015, 20:07

Een deel-verklaring is, dat kleine ondernemingkjes geen tax hoeven te betalen-net zoals ze in NL een BTW hoeven af te dragen (maar dus ook niet kunnen verrekenen met betaalde). Denk aan alle straat-eet-stallen, mom+pop-sjoppies etc.
Dus wat doet de slimme Sjinees met een grote(re) zaak: die deelt hem op in vele kleine, zodat die allen onder de tax-grens vallen. Bvb elk etage in een Hotel is een aparte, elke bus van een groot bedrijf wordt als aparte eenheid=zaak ingedeeld (daarom rijden er in BKk letterlijk 100en versch. bedrijven stadslijnen), etc. Zolang nog steeds-kenmerk overigens van elke zich ontwikkelende natie- zo'n grote portie van het betaalverkeer in oncontroleerbare cash wordt afgewikkeld, blijft dit eern grote illusie.
In sommige Oost-EUR landen is het sinds kort zelfs verboden om nog iets te handelen/verkopen (behalve dan eenmalig als particluier) zonder betaalterminal die direkt alle data aan de lokale belasting-boys doorgeeft.

Plaats reactie

Terug naar “Cultuur”