Palliatie bij kanker; een Thaise visie

Informatie over cultuur en gebruiken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Palliatie bij kanker; een Thaise visie

#1 Bericht door prajak » woensdag 28 oktober 2015, 07:01

Palliatie bij kanker; een Thaise visie

Laten we niet te ver denken bij het woord palliatie.

We zien maar al te vaak terminale mensen voor onze ogen terwijl palliatie betekent ‘verzachting van het lijden’.

Pallium komt uit het Latijn en betekent ‘mantel’. Palliatie dus een mantel om iemand heenslaan.

Vat daar ook geestelijk lijden onder, is de visie van Kalyanakarun Palliative Care Thailand Foundation en haar oprichter, de arts en meditatiedeskundige Mano Laohavanich, docent aan Chulabhorn International College of Medicine, afdeling van de Thammasat Universiteit.

Kalyanakarun Foundation

Kalyanakarun is het best te vertalen met schoon en indrukwekkend medeleven, hartelijke begaanheid met de ander.

Dr Mano heeft een team van vrijwilligers opgeleid om via begeleiding naar meditatie, zieken te helpen omgaan met hun ernstige kwalen. Pijnbehandeling, maag-darm ziektes, verwerking van verlies en zoals een van zijn hulpverleners vertelt, omgaan met een stoma na darmkanker.

Meneer vertelt van zijn diepe angsten na het aanbrengen van een stoma; kan het openbarsten want ik ben zakenman, zit in besprekingen. Hij had na zijn operatie gesprekken gevoerd met lotgenoten en ontdekt dat de een na de ander stierf aan de ziekte. Depressies volgden. Heb je de ziekte overwonnen, krijg je dit.

Palliatieve zorg

Zoals dr Mano vertelt, zijn visie op palliatieve zorg verschilt van de westerse. ‘Onze zorg kijkt naar de zorgen en de angsten van de patiënt als de arts hen eenmaal heeft verteld dat kanker of een andere ernstige ziekte in het spel is.’ Oncologen verwijzen hun patiënten al naar hem omdat ze zien dat geestelijke rust een factor van belang is.

Hulp bestaat niet alleen uit medicijnen, snijden en bestraling, is zijn visie. Alleen de holistische benadering kan helpen met ziekte en angsten om te gaan. Empathie en woorden van troost zijn, naar zijn mening, vergeten begrippen in de huidige medische zorg.

Vrijwilligers

Van zijn honderden vrijwilligers heeft een van hen bijzonder zijn hart gestolen.

Mevrouw Nonglaskna die terminaal ziek was wegens kanker heeft de moed opgebracht de ouders van een kind geboren met anencephalie (niet goed ontwikkelde hersenen), dat een levensverwachting had van een paar weken, met vriendschap en hulp ‘the beauty of life’ te kunnen meegeven. Het heeft ook haar zelf gesterkt in haar proces naar de dood.

En wie herinnert zich niet de ‘denker des vaderlands’, wijlen René Gude, die op de drempel van de dood ons allen overtuigde van de mogelijkheid rust te vinden in jouw eigen gedachten aan een mooi leven en een mooie dood. Dit lukt alleen de geestelijk sterken.

Cursus

Dr Mano gaat door met zijn werk en houdt van 9 tot 22 november a.s. in Asia Airport Hotel op Don Muang de ‘Second Intensive Palliative Care Training for Asians’. Daarmee de doelgroep uitbreidend naar de andere landen rond de Mekong.

Weblink ‘Living and dying beautifully’ met foto’s:

http://www.bangkokpost.com/lifestyle/so ... eautifully

Plaats reactie

Terug naar “Cultuur”