Belastingen; verplicht melden en de aanslag.

Post hier je vragen over belasting, WAO en AOW in Thailand.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Belastingen; verplicht melden en de aanslag.

#1 Bericht door prajak » zondag 25 januari 2015, 16:48

Deel 1. SCHERTS EN LUIM

Je leeft in een eigenaardige wereld

Soms denk ik dat we leven in een wereld als na de invasie van de bodysnatchers, film 1956, remake 1978. We zijn in ons koppetje allemaal gekopieerd, geprogrammeerd en emotieloos gemaakt.

De dappere Jim Jofel die dat weigert wordt opgepakt en krijgt nieuwe chips in zijn koppetje en een afwijkend kleurtje op zijn voorhoofd, een voor iedereen zichtbare stoutpukkel. Hij wordt op straat genegeerd.

Big Bro is de heilige van onze dagen. Hij weet en ziet alles en controleert ons bestaan. Je loopt de straat in en camera’s volgen je; in banken, winkels, stations en gemeentehuizen nemen andere camera’s het over. Vroeger zaten er mensen achter de camera’s te lachen van ‘wat een ouwe kop’, nu doen computers dat en scannen gelijk jouw herseninhoud.

De totale controle

Alle bank- en betaalpasverrichtingen lijken naar EEN grote centrale computer te lopen van waaruit men overheden overal ter wereld op de hoogte stelt van het feit dat jij een reep Zwarthoed chocolade hebt gekocht en jouw partner een Zeeman negligeetje en een bloemetjesgordijn.

Jouw email en surfgedrag wordt bewaakt en 100 jaar bewaard.

Ook telefoon, thuis en reizen...

Bel je nu met Oma in Djakarta, met Buuf in Onderbanken of met Ali Al-Ka’amoutsi in Luttelgeest, het staat genoteerd.

Hoelang je ‘uitbuikt’ na de maaltijd, hoe lang je in de badkamer vertoeft, wat je aan energie verbruikt als je de partner verwent, hoe vaak je op de plee zit, het is genoteerd.

Vlieg je met Zoveel Air naar Plopsaland of naar Ochsenschwanzenstein, het staat genoteerd in de registers en vooral bij Ome Sam. Eet je in het vliegtuig halal dan krijg je gratis een dieetadvies en een arrestatiebevel.

Het leven is helemaal gecontroleerd. Alles wat je doet, zegt en denkt staat genoteerd en het duurt niet lang meer of ze sturen je een elektronische rekening wegens luchtvervuiling als je op straat gedempt een scheet laat.

Overal floept een lampje aan als je je alleen maar beweegt.

Behalve....

Behalve als je meer dan 45 euro belasting moet bijbetalen.

Dan ineens zijn we terug in de tijd van de ambtenaar eerste klasse Dorknoper wiens taak het is de papieren in de gleuf te laten glijden die naar de ambtelijke molen voert.

Wie kent niet Dorknoper?

De strenge hamster ontsproten aan het brein van Marten Toonder die de ‘Heer van Stand’ Olie B. Bommel en zijn listige kameraad Tom Poes bedacht.

De oersaaie ambtenaar Dorknoper die eerst een brief opstelt en daarna alle vriendelijkheden er uit gomt voor ie de envelop dichtlikt.

Dan ineens is er Dorknoper die ons met het vingertje wijst naar het bijbetalen van meer dan 45 euro. Dan floept er ineens geen lampje aan in ’s-Rijks computer. Dan moeten we ineens de regels zelf kennen en wee je gebeente gij snoodaard, er staat boete op ook!


(Door Prajak, 25 januari 2015)

prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Re: Belastingen; verplicht melden en de aanslag.

#2 Bericht door prajak » zondag 25 januari 2015, 16:50

Deel 2. FEITEN EN ADVIEZEN

Wanneer moet je je melden, aangiftebiljet vragen of via internet invullen

Dan slaan we de Wet op de inkomstenbelasting 2001 maar eens open en we gaan kijken.

Atikel 9.4 van die wet. Hoofdregel:

Een aanslag wordt vastgesteld indien:

• a.de verschuldigde belasting het saldo van de gezamenlijke voorheffingen en de voorlopige teruggaven (voorheffingssaldo), met meer dan 45 euro te boven gaat, of
• b.de belastingplichtige binnen een bij ministeriële regeling te stellen termijn aangifte heeft gedaan.

Letter B is duidelijk. Letter A zegt dat er een aanslag volgt als de verschuldigde belasting min de voorheffingen (zoals loonbelasting in ons geval) tenminste 46 euro is.

De enige uitzondering voor ons emigranten van belang is dat je over het jaar waarin je AOW gerechtigd wordt en mits het inkomen alleen uit die AOW bestaat die 45 euro regel niet opgaat. Dan volgt er geen aanslag. Maar daar is weer een uitzondering op mogelijk die wij hier niet bespreken.

Otto Ouderlingh

Otto Ouderlingh is nu 68 en woont een aantal jaren in Thailand. Hij krijgt ook in 2015 zijn AOW en meer valt in Nederland niet te belasten. Hij betaalt geen of een beetje loonbelasting en maakt aan het einde van het jaar een rekensom. Hij moet 500 euro belasting bijbetalen.

Hij doet elektronisch aangifte, krijgt een aanslag en betaalt die. Daarmee is de kous af.

Maar stel je voor, Otto vergeet die aangifte te doen, of heeft daar helemaal geen zin in.

Dan is Otto nalatig en riskeert hij nogal wat.

Artikel 69 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen wordt hem dan voorgelezen en daarin staan straffen voorzien als gevangenisstraf en geldboetes. We willen het er niet eens uitgebreid over hebben. Fraude loont niet, althans niet naar de Nederlandse belastingdienst toe.

Niet doen dus. Als je moet betalen doe dan aangifte zoals gemeld.

Verschil met voorheen

Nu zal Otto wat willen vragen.

“ Ik zit al jaren in Thailand met alleen mijn AOW plus recht op heffingskorting en heb nooit een aangifteformulier gehad, nooit aangifte gedaan, moet mogelijk iets of niets betalen, en nu ineens dit advies. “

Tja, soms floept er in de computer van het Rijk geen rood lampje aan als de jaaropgave van Otto binnenkomt.

Veel mensen zoals Otto met alleen AOW belast in Nederland hebben jarenlang hun AOW ontvangen bruto=netto en zouden wel belasting moeten betalen maar kennen de regels niet, of willen die niet kennen, de belastingdienst heeft ze jaren daarvoor afgevoerd van de aangiftelijsten, ze lijken vergeten.

Pas op. Big Bro vergeet NOOIT.

En dan ‘valt het wel mee...’ over oude jaren

Wij gaan met de software voor Otto rekenen over aanslagjaren tot en met 2014, opteren voor binnenlandse belastingplicht, en zien dat het voor Otto ‘wel meevalt’. Wat is ‘meevallen’? Voor de een is 100 euro een tegenvaller, voor de ander is 1.000 euro klein bier.

Voor de ambtenaar eerste klasse Dorknoper is 46 euro al reden voor aktie maar Dorknoper blijkt te slapen. En Otto? Die moet een keus maken: alsnog aangifte doen en betalen, of ook blijven slapen.

Wij kunnen alleen maar adviseren schoon schip te maken en aangifte te doen over het laatste jaar, 2014. En daarmee zullen wij zeker niet de populariteitsprijs winnen.....

De elektronische aangifte

Lijkt ons een mooi onderwerp voor een extra bijdrage in de maand februari a.s.

Weblink, handtekening, wachtwoord, correctiemogelijkheid, een handleiding voor gebruikers door mensen uit de praktijk. Dus dat heb je tegoed van ons.


(Door Lammert en Prajak, 25 januari 2015)

elst99
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 5117
Lid geworden op: maandag 19 mei 2008, 12:30

Re: Belastingen; verplicht melden en de aanslag.

#3 Bericht door elst99 » zondag 25 januari 2015, 17:02

:thumbsup: :clap: :asian22:
Je moet niet alles geloven wat ze over me zeggen, het is allemaal veel erger!

Plaats reactie

Terug naar “Belasting, WAO en AOW”