Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

Thaise keuken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#31 Bericht door prajak » maandag 30 december 2013, 07:33

"...Khing dong is geen stem- of geconfijte gember. En niet echt zoet...."

We zien wel als het potje op tafel komt. En anders maak ik het toch zelf....

prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#32 Bericht door prajak » woensdag 01 januari 2014, 11:21

Stemgember

Omdat het hier in Nongkhai niet te koop is, zelfs niet de Khing Dong die er op zou moeten lijken, ben ik maar aan de slag gegaan. Want ik vind me zelf best wel een handig baasje en google helpt wat mee....
http://www.indonesisch-culinair.nl/ingr ... ember.html

Kai kocht jonge gemberknol en die maak je eerst schoon met een fijn mesje of een schrapertje. Dan weeg ik de knollen en snij ze in blokjes; niet te klein want het kookt wat in.

Kookproces 1; onder water en 10 minuten koken.
Kookproces 2; afgieten, vers water en weer 10 minuten koken.

Dan afgieten en uitlekken en suiker afwegen. Bij 500 gram gewicht voor het koken hoort 400 gram suiker en 750 gram water

Dat mengen en aan de kook brengen tot het water bijna op is. Afgieten, uitlekken en in een glazen potje in de koelkast bewaren.

De bevindingen.

Kleur en reuk zijn prima.

De blokjes zijn wat hard van binnen, dus te groot en/of te kort gekookt. Dat los ik volgende keer op, kleinere blokjes en een paar minuten langer koken. Hoe klein ? Ik denk aan de maat van spekdobbelsteentjes.

De smaak is wat te scherp; dat gaat er mogelijk af als ik langer kook en de blokjes ook van binnen gaarder worden.

En er mag wat meer suiker bij.

Maar het is te doen.

mai mi tang
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 772
Lid geworden op: donderdag 14 juli 2011, 20:03

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#33 Bericht door mai mi tang » woensdag 01 januari 2014, 12:37

Conserveren in siroop duurt een kleine 2 weken. Geduld is een schone zaak...

Niks uitlekken! Je hebt de siroop toch niet weggegooid? :roll:
Ik ga wat vaker op die lat zitten. In plaats van 'm steeds hoger te leggen…

ron
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 7520
Lid geworden op: zondag 15 april 2007, 16:21
Locatie: Amsterdam

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#34 Bericht door ron » woensdag 01 januari 2014, 13:47

Pictures.......yes,we need pictures to see the proces............ :idea:
"Zij die dansen
worden voor gek verklaard
door hen
die de muziek niet horen."

prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#35 Bericht door prajak » woensdag 01 januari 2014, 15:14

Nee, M.M. Tang, alleen het dunste vocht is weg. De drab zit ook in het potje. Ik zal eens proeven over een paar dagen of het suikergehalte in de gember nog toeneemt. Zou zo maar kunnen.

Maar het is een begin en al doende leert men.

Volgende keer wat kleiner snijden en iets langer koken. Wat me meeviel was dat er weinig harde vezels in de knollen zaten. Ik had Kai ook gevraagd vooral jonge knollen mee te nemen.

Weer iets geleerd. Bij de volgende sessie zal ik foto's maken.

Jeanette
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 4675
Lid geworden op: maandag 16 november 2009, 13:52
Locatie: Leiderdorp

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#36 Bericht door Jeanette » woensdag 01 januari 2014, 16:11

Kun je gember niet beter konfijten?

http://www.indo-recepten.nl/ingredient/ ... ember.html

:?:

prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#37 Bericht door prajak » woensdag 01 januari 2014, 16:48

Volgens mij is dat wat ik doe...... Jij geeft de zelfde website als ik.

Fijnkoken, nog eens fijnkoken, suiker er bij, en dan in de suiker laten 'garen'.

Maar er komt nog een poging en dan foto's voor jullie er bij.

Hua Thale
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3851
Lid geworden op: maandag 17 december 2012, 12:22

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#38 Bericht door Hua Thale » dinsdag 07 januari 2014, 13:49

Afbeelding

Hij staat in de koelkast Pieter.
Ik mag wel zeggen Dank uw dank uw voor deze hint.
97 Bath per pot en we zijn er klaar mee.
Nou wist de buurman te vermelden dat die een shoarma mee genomen had uit de stad dit in combinatie met patat en de door jou aanbevolen " frietsaus" :clap:

Ps bij de grote Tesco lotus op de onderste plank alhier in de buitenwijken van Korat city.

Jeanette
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 4675
Lid geworden op: maandag 16 november 2009, 13:52
Locatie: Leiderdorp

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#39 Bericht door Jeanette » dinsdag 07 januari 2014, 16:49

Ooit gehoord dat je gember - maar ook knoflook (of nog iets anders) - kunt garen in olie op 60 of 80 :?: graden.
Je hebt dan daarna een gearomatiseerde olie om te bakken. De knoflook teentjes laten zich dan als een pasta uitknijpen en door die miracle whip dressing zou dat wel eens een lekkere knoflooksaus kunnen opleveren. :?: :idea: :?:

Typisch een klok en klepel verhaal :giggle3: en ik kan het niet uitproberen in de keuken hier. :mrgreen:

Gebruikersavatar
De Beweerder
Expat
Expat
Berichten: 1737
Lid geworden op: dinsdag 25 oktober 2005, 22:57
Locatie: Nakhon Ratchasima

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#40 Bericht door De Beweerder » donderdag 04 december 2014, 02:19

Prajak zou jij jou recept van kruidenboter met ons willen delen ?
A millionaire in free time, can not save time only use ;)

Gebruikersavatar
De Beweerder
Expat
Expat
Berichten: 1737
Lid geworden op: dinsdag 25 oktober 2005, 22:57
Locatie: Nakhon Ratchasima

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#41 Bericht door De Beweerder » vrijdag 05 december 2014, 03:04

Prajak zou jij jou recept van knoflookboter met ons willen delen ?

Iemand anders mag ook [|)
A millionaire in free time, can not save time only use ;)

Gebruikersavatar
janjaap
Standaard Lid
Standaard Lid
Berichten: 410
Lid geworden op: zondag 07 juni 2009, 12:31
Locatie: het kaasstadje gouda

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#42 Bericht door janjaap » vrijdag 05 december 2014, 09:29

Als ik iets wil maken en ik weet niet precies hoe
dan toets ik het in op google in dit geval dus kruidenboter
smulweb heeft meestal wel goede resepten
en dan geef ik er een eigen draai aan
lekker hoor
Ubi bene, ibi patria

Harm
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1391
Lid geworden op: zondag 05 augustus 2007, 22:13
Locatie: Almere / Korat

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#43 Bericht door Harm » vrijdag 05 december 2014, 09:53

Hua Thale schreef:Afbeelding

Hij staat in de koelkast Pieter.
Ik mag wel zeggen Dank uw dank uw voor deze hint.
97 Bath per pot en we zijn er klaar mee.
Nou wist de buurman te vermelden dat die een shoarma mee genomen had uit de stad dit in combinatie met patat en de door jou aanbevolen " frietsaus" :clap:

Ps bij de grote Tesco lotus op de onderste plank alhier in de buitenwijken van Korat city.

Hua waar heeft die buurman van jou die shoarma gehaald??
De wind in je leven kan je niet veranderen, maar hoe je je zeilen zet, bepaal jezelf
leef je leven zo intens als maar mogelijk is, hierna ben je o zo lang dood.

Hua Thale
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3851
Lid geworden op: maandag 17 december 2012, 12:22

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#44 Bericht door Hua Thale » vrijdag 05 december 2014, 10:01

Ingrediënten kruidenmix knoflook boter

2 theelepels knoflookpoeder
1 theelepel gehakte bieslook
2 theelepels gehakte peterselie

Ingrediënten sinaasappel boter

1 eetlepel sinaasappelsap
1 theelepel geraspte sinaasappelschil

Ingrediënten Parmezaanse boter

1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas
½ theelepel gemalen zwarte peper

Ingrediënten mint kruidenboter

1 eetlepel citroensap
1 eetlepel mint

Ingrediënten Franse kruidenboter

1 theelepel gehakte oregano
2 theelepels gehakte majoraan
1 theelepel gehakte tijm
½ theelepel gemalen zwarte peper

Ingrediënten kruidenboter Beurre Maitre D`hotel

1 theelepel citroensap
1 theelepel gehakte peterselie
½ theelepel gemalen zwarte peper

Ingrediënten limoenboter

1 theelepel gemalen knoflook
2 theelepel pikante paprika
1 eetlepel limoensap
1 theelepel geraspte limoenschil

Ingrediënten mosterdboter

1 theelepel mosterdzaad
1 theelepel Franse mosterd

Ingrediënten tomatenboter

1 eetlepel gedroogde tomaten onder olie, zeer fijn gehakt
½ theelepel gemalen zwarte peper

Ingrediënten uienboter

1 theelepel uienpoeder
1 eetlepel zeer fijn gehakte sjalot
½ theelepel gemalen zwarte peper

Pak echte boter en boterhammetjes of stokbrood is ook handig. ;)
Lekker hoor gaat het ook eens doen.


Erg lang geleden Harm.
Dacht bij een van de jaarlijkse activiteiten voor en in de Mall.
Misschien dat er meer leden uit Korat het weten onze lekkere boterrecept aanvrager De beweerder misschien. :?:
Die dressing kan je ook met veel kruiden nogggggggggggg lekkerder maken lepeltje currie bijvoorbeeld maar vele kruiden meer.
Laatst gewijzigd door Hua Thale op vrijdag 05 december 2014, 10:05, 1 keer totaal gewijzigd.
De revolutie eet haar eigen kinderen op.

prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#45 Bericht door prajak » vrijdag 05 december 2014, 10:04

Niet zo moelijk. Een paar kuipjes Allowrie smeerbare 'room'boter. Een paar tenen knoflook, een bosje bosui, echt flink wat peterselie en/of andere kruiden zoals enkele kookwebsites aangeven.

Hua Thale geeft net ook goeie tips.

De boter-op-kamertemperatuur in een grote diepe schaal.

De knoflook in de pers zo goed mogelijk fijnknijpen, de restjes met een groot mes of onder de vijzel tot pulp maken.

Ui en peterselie goed wassen. Van de bosui het grove loof weggooien, van de peterselie alleen de meest verse blaadjes en de jongste steeltjes bewaren, dat alles heel fijn snijden.

Dat daarna met de knoflook in de blender en goed mixen. De smurrie daarna in de boter en roeren maar. De boter terug in de kuipjes en die een markering meegeven wat er in zit.

Ze liggen diepgevroren bij Printen44, bij een kameraad en bij mijzelf te wachten tot het snert-met-rookworst-en-stokbrood-dag is.

Smakelijk. En noteer de hoeveelheden dan kun je voor de volgende sessie wat bijsturen. Meer/minder van dit of dat. Maak de eerste keer dus niet teveel.

Plaats reactie

Terug naar “Thaise keuken”