Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

Thaise keuken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Pieter
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 2769
Lid geworden op: donderdag 24 februari 2005, 15:06
Locatie: Bangkok

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#16 Bericht door Pieter » vrijdag 27 december 2013, 01:04

prajak schreef:Pieter, de frikandellen, wat voor buisjes gebruik jij, of rol je ze in alu folie en dan in heet water ?
Deze zijn geloof ik met buisjes gemaakt (pvc pijp) en halverwege eruitgehaald, gaatjes opgevuld en daarna in plastik folie

Mijn eerste waren in plastiek folie dicht gebonden en dat is eigenlijk het makkelijkste

Zo'n pijp is moeilijk voor het niet hebben van lucht gaten aan de buitenkant

en moeilijk te vullen

Ik gebruik 400 gram varkensgehakt, 100-200 gram rundvlees gehakt en 200 gram kip smurrie

de smaakbepalers zijn vooral de nootmuskaat/foelie kruidnagel ui/ uipoeder en peper
( en koreander en gember poeder)

Pieter
Gebruik de handen om een pen te grijpen of toetsen te beroeren en niet om ze tot vuisten te ballen. Evolueer.

Gebruikersavatar
Pieter
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 2769
Lid geworden op: donderdag 24 februari 2005, 15:06
Locatie: Bangkok

Re: Doe het zelf in u "Thaise keuken"

#17 Bericht door Pieter » vrijdag 27 december 2013, 01:13

prajak schreef: Kroketten maak ik wel zelf. Ik heb moeite met het velletje, dat wordt steeds te dik en dan wordt de kroket (paneer)melig.... Nog iets op vinden dus. We hebben hier ook geen echte paneermeel, ik doe het met een combinatie van tapioca starch en broodkruimels (bij de Makro...).

Al doende leert men. Dank voor het recept, meneer de beheerder.
Ik gebruik altijd broodkruimels die ik eerst fijn stamp in mijn vrouw haar pepertjes stamppot

Pieter
Gebruik de handen om een pen te grijpen of toetsen te beroeren en niet om ze tot vuisten te ballen. Evolueer.

Gebruikersavatar
De Beweerder
Expat
Expat
Berichten: 1737
Lid geworden op: dinsdag 25 oktober 2005, 22:57
Locatie: Nakhon Ratchasima

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#18 Bericht door De Beweerder » vrijdag 27 december 2013, 03:14

Ik kwam dit ook tegen, ook een leuke uitdaging. :idea:

Afbeelding

Afbeelding

eetse!

bron: http://www.smulweb.nl
A millionaire in free time, can not save time only use ;)

Gebruikersavatar
De Beweerder
Expat
Expat
Berichten: 1737
Lid geworden op: dinsdag 25 oktober 2005, 22:57
Locatie: Nakhon Ratchasima

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#19 Bericht door De Beweerder » zondag 29 december 2013, 04:43

Pieter, voor als je het niet meer weet [$)

Afbeelding

Afbeelding

bron: http://consuminderenmetplezier.blogspot ... appen.html
A millionaire in free time, can not save time only use ;)

Hua Thale
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3851
Lid geworden op: maandag 17 december 2012, 12:22

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#20 Bericht door Hua Thale » zondag 29 december 2013, 05:01

Weet iemand hoe je van een pot mayonaise een nog grotere pot frietsaus kan maken.
Dacht ooit eens dat de tesco het verkocht maar dat was een denkfoutje.
Met Maizena of een ander product vet gehalte verlagen door volume vergroten ?

Gebruikersavatar
Pieter
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 2769
Lid geworden op: donderdag 24 februari 2005, 15:06
Locatie: Bangkok

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#21 Bericht door Pieter » zondag 29 december 2013, 05:32

debeheerder schreef:Pieter, voor als je het niet meer weet [$)



bron: http://consuminderenmetplezier.blogspot ... appen.html
Vandaag Batch 2 en ja ik weet het wel en de mijne zijn mooier:

Afbeelding
Gebruik de handen om een pen te grijpen of toetsen te beroeren en niet om ze tot vuisten te ballen. Evolueer.

Gebruikersavatar
Pieter
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 2769
Lid geworden op: donderdag 24 februari 2005, 15:06
Locatie: Bangkok

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#22 Bericht door Pieter » zondag 29 december 2013, 05:53

Hua Thale schreef:Weet iemand hoe je van een pot mayonaise een nog grotere pot frietsaus kan maken.
Dacht ooit eens dat de tesco het verkocht maar dat was een denkfoutje.
Met Maizena of een ander product vet gehalte verlagen door volume vergroten ?
ooit dit gelezen op een web site:
om frietsaus (of iets dat daar op lijkt) te maken kun je mayonaise vermengen
met een gekookte bloempap. Daarvoor kook je water waar je dezelfde
smaakstoffen indoet als in mayonaise, dus azijn, mosterd, zout, peper,
worchestershiresaus e.d. In de kokende vloeistof roer je een papje van koud
water en bloem. Pas op voor klontjes of gebruik later een zeef. Laat de
dikke pap enige tijd goed doorkoken om de bloem gaar te maken. Laat dit
mengsel afkoelen, haal het vel eraf en meng door de mayonaise. Het voordeel
van de aldus verkregen saus is dat ze ook in de koelkast te bewaren is
zonder dat ze gaat schiften. Uiteraard is ze ook een stuk minder vet. Een
precies recept kan ik je niet geven en zul je waarschijnlijk ook niet in een
kookboek vinden. Ik heb het zo'n 40 jaar geleden (aan het begin van mijn
professionele koksleven) een aantal malen moeten maken, maar je mocht er
nooit over praten want het was een doodzonde, nog erger dan reebiefstukjes
maken van gemarineerde paardehazen.

Succes als je besluit om het te gaan uitproberen.
Zelf mayonaise maken is niet zo moeilijk als je en als je dat eenmaal onder de knie hebt koop je nooit geen potjes meer omdat dat veel te duur is in thailand

maar frietsaus is volgens bovenstaand verhaal goed te maken
het is wel een hoop werk dus zo vaak doen we dat nu ook weer niet
en ik vind het lekkerder dan mayo

je kunt trouwens o.a. bij tops in Bangkok ook gewoon dit kopen:

Afbeelding

komt qua smaak en samenstelling aardig overeen met onze frietsaus

Pieter

Pieter
Gebruik de handen om een pen te grijpen of toetsen te beroeren en niet om ze tot vuisten te ballen. Evolueer.

Hua Thale
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3851
Lid geworden op: maandag 17 december 2012, 12:22

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#23 Bericht door Hua Thale » zondag 29 december 2013, 06:26

Had je Quote pas ook eens ontdekt Pieter dacht slim te zijn door het volume te vergroten met een bindmiddel en daardoor het vetgehalte te verlagen eventueel met nog wat andere toevoegingen.
Zo van hup in de blender en klaar is Willem

Tops hebben we volgens mij hier niet zal het merk even opschrijven en eens verder zoeken.
Misschien dat er toch nog farangs in de regio met een simpele oplossing komen.
Tenslotte is frituur ook vaak iets dat we leuk lekker vinden en juist ja daar hoort frietsaus bij en geen mayonaise. :happyno:
De revolutie eet haar eigen kinderen op.

Gebruikersavatar
v@go
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1691
Lid geworden op: vrijdag 19 februari 2010, 13:10
Locatie: Belgie-จอมเทียน

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#24 Bericht door v@go » zondag 29 december 2013, 10:53

om mayonaise te "verdunnen" met water en bindmiddel kun je het beste Bindmiddel: xanthaangom E415 gebruiken
http://www.npo.nl/keuringsdienst-van-wa ... RO_1611375
geloven is iets wat je niet zeker weet (© v@go)
ความลับไม่มีในโลก

Gebruikersavatar
Pieter
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 2769
Lid geworden op: donderdag 24 februari 2005, 15:06
Locatie: Bangkok

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#25 Bericht door Pieter » zondag 29 december 2013, 11:19

v@go schreef:om mayonaise te "verdunnen" met water en bindmiddel kun je het beste Bindmiddel: xanthaangom E415 gebruiken
http://www.npo.nl/keuringsdienst-van-wa ... RO_1611375
Heb je ook de thaise naam daarvan :?: :geek: :oops:

Pieter
Gebruik de handen om een pen te grijpen of toetsen te beroeren en niet om ze tot vuisten te ballen. Evolueer.

prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#26 Bericht door prajak » maandag 30 december 2013, 01:34

Stemgember, ik verplaats het maar naar hier, heet in het Thais...

khing dong ofwel ขิงดอง

Kai heeft aan de gemberkoek gepeuzeld en wist ineens het woord weer.

We gaan vandaag de chinese winkel in en het vragen. En anders proberen we het zelf te maken, instructies staan op google.

Gebruikersavatar
weten
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 787
Lid geworden op: maandag 17 maart 2008, 15:21
Locatie: Zuid Holland- Cha am

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#27 Bericht door weten » maandag 30 december 2013, 03:36

Ik zie dat jullie gek zijn op thais eten?
Het leven is zo simpel dat niemand het begrijpt.

prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#28 Bericht door prajak » maandag 30 december 2013, 04:02

"...Ik zie dat jullie gek zijn op thais eten?..."

Ja. Gember met name....... Maar zoals ik al schreef, af en toe iets anders is ook lekker hoor ! :giggle:

mai mi tang
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 772
Lid geworden op: donderdag 14 juli 2011, 20:03

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#29 Bericht door mai mi tang » maandag 30 december 2013, 04:51

prajak schreef:Stemgember, ik verplaats het maar naar hier, heet in het Thais...

khing dong ofwel ขิงดอง

Kai heeft aan de gemberkoek gepeuzeld en wist ineens het woord weer.

We gaan vandaag de chinese winkel in en het vragen. En anders proberen we het zelf te maken, instructies staan op google.
Dat is ingemaakte gember. In het zoet zuur. Meestal lichtroze van kleur.
Ik bestel als bijgerecht weleens een schaaltje pak dong. Stukjes wortel, augurk, bloemkool, witte kool en flintertjes gember.
De smaak van de gember overheerst dan enigszins maar ik vind het wel lekker en fris.
Khing dong is geen stem- of geconfijte gember. En niet echt zoet.
Ik ga wat vaker op die lat zitten. In plaats van 'm steeds hoger te leggen…

Gebruikersavatar
De Beweerder
Expat
Expat
Berichten: 1737
Lid geworden op: dinsdag 25 oktober 2005, 22:57
Locatie: Nakhon Ratchasima

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#30 Bericht door De Beweerder » maandag 30 december 2013, 05:12

Pieter schreef:
debeheerder schreef:Pieter, voor als je het niet meer weet [$)



bron: http://consuminderenmetplezier.blogspot ... appen.html
Vandaag Batch 2 en ja ik weet het wel en de mijne zijn mooier:

Afbeelding
Dat ziet er erg lekker uit Pieter, eetse!
A millionaire in free time, can not save time only use ;)

Plaats reactie

Terug naar “Thaise keuken”