#32
Bericht
door prajak » woensdag 30 mei 2012, 16:15
Wij hebben in de tuin enkele boompjes en de naam is in het Thais MAKROET en er groeien vruchten aan, groen en half zo groot als een citroen. Zuurder dan een citroen, de Thaise dames gebruiken het sap om hun haar te wassen.
Maar Kai gebruikt de bladeren in haar bouquet garni al gaat dat hier met minder plichtplegingen dan in de NL keuken. Wassen met water en zeep en dan een paar klappen met de vijzel en het gewassen en geplette blad verdwijnt in de kookpot; aan tafel moet je de bladeren er maar uit vissen. Hier doet men niet zo moeilijk ! Het geeft een pittige smaak aan het eten en ik ben er dol op.
Veel gasten nemen die bladeren van bij ons mee. Vandaag de vrouw van een Zwitser die met een plastieken zak vol naar huis ging. Graag hoor, wij kunnen toch niet alles opeten.
En dan groeit bij ons een struik, ik ken de naam niet en wil het ook niet weten, een STINKPLANT, een soort spinazie, wat een MEUR komt daarvan af, het RUFT gewoon, en de buren komen zich in rijen opstellen om de bladeren mee te mogen nemen. Ook dat mag want zelfs Kai gebruikt die meur niet in de keuken. Het zou direct echtscheiding opleveren....
Nee, de Thaise keuken zit vol (on)aangename verrassingen. Ik kan me voorstellen dat mensen in NL de opkweek doen al zal de temperatuur vaak een probleem zijn.