Isan gerechtje: een enkel ingrediënt leeft nog!

Thaise keuken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Eric Donkaew
Veel ervaring
Veel ervaring
Berichten: 89
Lid geworden op: maandag 27 september 2010, 20:20

Isan gerechtje: een enkel ingrediënt leeft nog!

#1 Bericht door Eric Donkaew » dinsdag 28 december 2010, 11:18


Gebruikersavatar
Jim
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 6941
Lid geworden op: zaterdag 21 mei 2005, 08:49
Locatie: Planet Earth

Re: Isan gerechtje: een enkel ingrediënt leeft nog!

#2 Bericht door Jim » dinsdag 28 december 2010, 14:09

de beruchte dansende garnalen.

heb je 't niet geproefd?
schijnt erg lekker te zijn.
Als je het echt niet meer weet, dan brabbel je maar iets over de “deep state”

prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Re: Isan gerechtje: een enkel ingrediënt leeft nog!

#3 Bericht door prajak » dinsdag 28 december 2010, 16:01

Kannibalisme. Foei. Maak dat diertje eerst eens dood. Ze hebben ook gevoel. Maar ja, voor onze eigen consumptie van "nieuwe haring" snijden we levende vissen de buik open en gooien ze in de pekel. Kreeften levend in kokend water. Koeien die een miskraam krijgen laten ze hier creperen tot eindelijk de slachter is aangekomen en die snijdt de keel open..... Dat brengt meer op. Ik heb dat laatste met walging aanschouwd. En de Chinezen snijden levende aapjes de hersenpan open en eten de nog levende hersenen.

Er is veel meer mis dan we weten.

Eric Donkaew
Veel ervaring
Veel ervaring
Berichten: 89
Lid geworden op: maandag 27 september 2010, 20:20

Re: Isan gerechtje: een enkel ingrediënt leeft nog!

#4 Bericht door Eric Donkaew » dinsdag 28 december 2010, 19:00

Nou ja, kannibalisme is volgens mij het eten van je eigen soort (mensen), meestal dood veronderstel ik.
Voor het eten van iets wat nog leeft, ken ik het woord niet.
Mijn ding is het niet en ik heb het gerechtje dan ook beleefd geweigerd. Maar ja, 's lands wijs, 's lands eer en zoals je al stelt zijn wij zelf geen haar beter.

greenthaiway
Expat
Expat
Berichten: 2376
Lid geworden op: donderdag 01 maart 2007, 21:28
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Isan gerechtje: een enkel ingrediënt leeft nog!

#5 Bericht door greenthaiway » woensdag 29 december 2010, 04:17

Kijk, op zo'n moment ben ik blij vegetariër te zijn.
Dit naar genoegen sinds 01-01-1965 :-)
Eet geen vlees, vis of eieren, taal er ook niet naar.
Dat laatste is niet helemaal waar, ei zit vaak in ijs en gebak.
Laatst gewijzigd door greenthaiway op woensdag 29 december 2010, 09:52, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Gardensafari
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 5592
Lid geworden op: zondag 01 maart 2009, 21:20
Locatie: Veel te weinig: Saraburi
Contacteer:

Re: Isan gerechtje: een enkel ingrediënt leeft nog!

#6 Bericht door Gardensafari » woensdag 29 december 2010, 09:13

Ik heb ze wel gegeten!
Ik ben dan ook een overtuigd alleseter.
Het is even wennen dat gespring in je mond, maar dat gaat snel.
Oesters slurpen we toch ook levend leeg?
Dus niet zeuren, we doen het in Europa ook.
Erg lekker vond ik die garnaaltjes niet, maar dat komt vooral omdat er die stinkvissmurrie doorheen gaat.
Overigens volgens mij geen Isaan-gerecht, maar een product dat je in bijna heel Thailand kunt kopen.

Op diverse plekken kun je ook miereneieren kopen.
De naam is misleidend, want het zijn de poppen en niet de eieren die gegeten worden.
Die poppen worden heel kort in heet water gedompeld.
Dat weten vele volwassen mieren te overleven.
En ook die eet je nog bewegend.
Bij mijn vriendin beet er zich eentje vast in haar tong.
Dit tot grote hilariteit van de familie.
Echt heel lekker vond ik die poppen niet, maar ze waren wel goed te eten.

Insecten kunnen het voedsel van de toekomst worden.
Ze zijn heel erg voedzaam, vooral door de proteïnen.
Verder zijn er veel van (insecten vormen het leeuwendeel van de biomassa). En ze zijn erg gemakkelijk te kweken.
De sprinkhanen en krekels laat ik mij in Thailand nooit ontgaan.
Verrassend lekker; de smaak lijkt op die van noten.
Pilsje erbij en smullen maar.
Knor, knor,

Hans

Steeds vaker wordt in Nederland Dr. Oetker uitgesproken als "Dr. Utker". Ik hoop dat ze dat met koetjesrepen niet gaan doen.

Luc
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 592
Lid geworden op: vrijdag 22 juni 2007, 15:02
Locatie: Thailand

Re: Isan gerechtje: een enkel ingrediënt leeft nog!

#7 Bericht door Luc » woensdag 29 december 2010, 10:08

Insecten, op zichzelf, eten is niets mis mee.
Alleen de manier waarop ze hier gevangen, bereid en daarna aan de man gebracht worden laat voor de gezondheid soms te wensen over.
Hier wordt ook veel vis, garnalen, crab enz. rauw gegeten.
Als ze goed vers zijn zekers lekker.
heb hier ook al slang,rat en vleermuis gegeten (geproefd) en natuurlijk al vele soorten insecten.

tawan

Gebruikersavatar
Gardensafari
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 5592
Lid geworden op: zondag 01 maart 2009, 21:20
Locatie: Veel te weinig: Saraburi
Contacteer:

Re: Isan gerechtje: een enkel ingrediënt leeft nog!

#8 Bericht door Gardensafari » woensdag 29 december 2010, 18:10

Luc schreef: Hier wordt ook veel vis, garnalen, crab enz. rauw gegeten.
Als ze goed vers zijn zekers lekker.


tawan

Helemaal mee eens!
Rauwe vis is lekker en gezond.
Mits vers, natuurlijk.

Maar er is één restrictie: die regel geldt alleen voor zoutwatervis.
Zoetwatervis moet je NOOIT rauw eten daar kun je heel enge ziektes van krijgen!
Dus in de Isaan (of Midden-Thailand) nooit aan rauwe vis beginnen.
Die is of al lang niet vers meer, of komt uit zoetwater.
Knor, knor,

Hans

Steeds vaker wordt in Nederland Dr. Oetker uitgesproken als "Dr. Utker". Ik hoop dat ze dat met koetjesrepen niet gaan doen.

michaleo
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 614
Lid geworden op: zondag 13 september 2009, 12:39
Locatie: Bern CH en Udon Thani TH

Re: Isan gerechtje: een enkel ingrediënt leeft nog!

#9 Bericht door michaleo » woensdag 29 december 2010, 19:28

prajak schreef:Er is veel meer mis dan we weten.
Dat klopt wel, prajak, veel is mis in deze wereld.
Het eten van jonge, nog levende garneeltjes vind ik nu niet het ergste.

Ik heb ze ook al gegeten (altijd in een restaurant aan het bung kong long, dat je misschien ook kent) en ik denk, deze diertjes zijn nog zo jong dat hun nerven nog niet werkelijk genoeg uitgebeelt zijn, om iets te voelen. Je eet ze in een zuure sauce, die ze ook al belazert maakt.
Hartelijke groetjes uit Bern en Ban Muang! michaleo มิคาเอล

Plaats reactie

Terug naar “Thaise keuken”