Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
Moderator: Loempia
- De Beweerder
- Expat
- Berichten: 1737
- Lid geworden op: dinsdag 25 oktober 2005, 22:57
- Locatie: Nakhon Ratchasima
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
A millionaire in free time, can not save time only use
- RuudThai
- Expat
- Berichten: 10298
- Lid geworden op: dinsdag 05 juni 2007, 03:29
- Locatie: Sakon Nakhon
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
Ja Beweerder, maar wie begon (zou een kind vragen)?
En als je goed oplet kun je dit plaatje in heel veel topics plaatsen.....
En als je goed oplet kun je dit plaatje in heel veel topics plaatsen.....
- De Beweerder
- Expat
- Berichten: 1737
- Lid geworden op: dinsdag 25 oktober 2005, 22:57
- Locatie: Nakhon Ratchasima
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
Je mag het gebruiken, ik ga naar bed.
A millionaire in free time, can not save time only use
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 3851
- Lid geworden op: maandag 17 december 2012, 12:22
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
Zweedse balletjes
De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken?
Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen
ingrediënten
voorbereiding
300 g veenbessen (diepgevroren)
70 g suiker
de Zweedse balletjes
1 l groente- of vleesbouillon
500 g gemengd gehakt
2 sjalotten
1 ei
50 g paneermeel (naar schatting)
1 theelepel gemalen all spice berry of een gelijkaardig mengsel
1 klontje boter
peper
zout
de warme saus
1 dl room
1 flinke scheut cognac
peper
zout
de smeuïge aardappelpuree
800 g aardappelen (loskokend)
40 g boter
1 ei
1 scheutje melk
1 snuifje zout
voorbereiding
Ontdooi en verhit een portie vlees- of groentebouillon. Hierin gaar je straks de vleesballetjes. Wie weinig tijd heeft kan ook kiezen voor water met een bouillonblokje.
Giet de diepgevroren veenbessen in een schaaltje en strooi er de suiker over. Laat de besjes ontdooien, terwijl de suiker oplost in het bessensap.
de Zweedse balletjes
Neem een mengschaal en doe er het gehakt in.
Pel de sjalotten en snipper ze in piepkleine stukjes. Snij de sjalotten eerst overlangs in twee, maak er enkele horizontale en vervolgens verticale sneden in. Nu kan je ze zeer fijn snipperen.
Verhit een klontje boter in een braadpan op een matig vuur. Stoof er de sjalot in. Schep de glazige stukjes sjalot vervolgens bij het gehakt.
‘Old spice berry’ leerde Jeroen kennen op Jamaica. De besjes zijn iets moeilijker te vinden. Je kan ze vervangen door een kruidig mengsel van kruidnagel, kaneelpoeder, muskaatnoot…
Doe de gedroogde besjes in een koffiemolen en maal ze zo fijn mogelijk.
Strooi het kruidige poeder bij het gehakt en voeg ook het ei toe. Was je handen en meng alle ingrediënten.
Voeg tussendoor wat paneermeel toe en kneed alles tot een stevige maar malse bol gehaktmengsel.
Kruid het gehakt (indien nodig) met nog wat peper van de molen en een beetje zout.
Breng de bouillon aan de kook.
Rol intussen gehaktballetjes met een diameter van ongeveer 2 tot 3 centimeter. Verzamel ze op een bord.
Drop de balletjes in de hete bouillon en laat ze garen. Reken daarvoor ongeveer 4 tot 5 minuten. Zodra ze komen bovendrijven, zijn ze voldoende gaar.
Zet een braadpan op een stevig vuur. Smelt er een klontje boter in. Schep de balletjes uit de bouillon en bak ze goudbruin in de pan. Na ongeveer 3 minuten zijn ze klaar. Roer af en toe tot ze egaal gekorst zijn, maar nog sappig binnenin.
de warme saus
Schep de balletjes uit de pan. Giet een flinke scheut cognac in de pan en zet er de vlam in. Kijk uit bij het flamberen: blijf uit de buurt van de dampkap en hou kinderen uit de buurt.
Roer de aanbaksels los en schenk er de room bij. Kruid de saus met wat peper van de molen. Roer tot je een pannetje zachtbruine roomsaus krijgt.
de smeuïge aardappelpuree
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
Draai de uitgelekte en gekookte aardappelen door de ‘passe vite’ (roerzeef). Zo krijg je een fluweelzachte puree.
Doe de puree in een kookpot, op een matig vuur. Voeg wat boter en een ei toe, wat melk en een beetje zout. Proef tot je de puree krijgt die je verkiest, al dan niet extra rijkelijk.
afwerking
Roer in de pot met ontdooide veenbessen, totdat de suiker helemaal is opgelost.
Verwarm (indien nodig) de balletjes nog even in de pan met cognacsaus.
Serveer elke fan van de Zweedse keuken een portie balletjes met roomsaus. Schep er puree bij met een beetje koude veenbessensaus.
Met dank aan Dagelijkse kost en de diverse leden.
Overweeg om naar Bangkok te rijden is maar een paar uurtjes
Lekker hoor.
De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken?
Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen
ingrediënten
voorbereiding
300 g veenbessen (diepgevroren)
70 g suiker
de Zweedse balletjes
1 l groente- of vleesbouillon
500 g gemengd gehakt
2 sjalotten
1 ei
50 g paneermeel (naar schatting)
1 theelepel gemalen all spice berry of een gelijkaardig mengsel
1 klontje boter
peper
zout
de warme saus
1 dl room
1 flinke scheut cognac
peper
zout
de smeuïge aardappelpuree
800 g aardappelen (loskokend)
40 g boter
1 ei
1 scheutje melk
1 snuifje zout
voorbereiding
Ontdooi en verhit een portie vlees- of groentebouillon. Hierin gaar je straks de vleesballetjes. Wie weinig tijd heeft kan ook kiezen voor water met een bouillonblokje.
Giet de diepgevroren veenbessen in een schaaltje en strooi er de suiker over. Laat de besjes ontdooien, terwijl de suiker oplost in het bessensap.
de Zweedse balletjes
Neem een mengschaal en doe er het gehakt in.
Pel de sjalotten en snipper ze in piepkleine stukjes. Snij de sjalotten eerst overlangs in twee, maak er enkele horizontale en vervolgens verticale sneden in. Nu kan je ze zeer fijn snipperen.
Verhit een klontje boter in een braadpan op een matig vuur. Stoof er de sjalot in. Schep de glazige stukjes sjalot vervolgens bij het gehakt.
‘Old spice berry’ leerde Jeroen kennen op Jamaica. De besjes zijn iets moeilijker te vinden. Je kan ze vervangen door een kruidig mengsel van kruidnagel, kaneelpoeder, muskaatnoot…
Doe de gedroogde besjes in een koffiemolen en maal ze zo fijn mogelijk.
Strooi het kruidige poeder bij het gehakt en voeg ook het ei toe. Was je handen en meng alle ingrediënten.
Voeg tussendoor wat paneermeel toe en kneed alles tot een stevige maar malse bol gehaktmengsel.
Kruid het gehakt (indien nodig) met nog wat peper van de molen en een beetje zout.
Breng de bouillon aan de kook.
Rol intussen gehaktballetjes met een diameter van ongeveer 2 tot 3 centimeter. Verzamel ze op een bord.
Drop de balletjes in de hete bouillon en laat ze garen. Reken daarvoor ongeveer 4 tot 5 minuten. Zodra ze komen bovendrijven, zijn ze voldoende gaar.
Zet een braadpan op een stevig vuur. Smelt er een klontje boter in. Schep de balletjes uit de bouillon en bak ze goudbruin in de pan. Na ongeveer 3 minuten zijn ze klaar. Roer af en toe tot ze egaal gekorst zijn, maar nog sappig binnenin.
de warme saus
Schep de balletjes uit de pan. Giet een flinke scheut cognac in de pan en zet er de vlam in. Kijk uit bij het flamberen: blijf uit de buurt van de dampkap en hou kinderen uit de buurt.
Roer de aanbaksels los en schenk er de room bij. Kruid de saus met wat peper van de molen. Roer tot je een pannetje zachtbruine roomsaus krijgt.
de smeuïge aardappelpuree
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
Draai de uitgelekte en gekookte aardappelen door de ‘passe vite’ (roerzeef). Zo krijg je een fluweelzachte puree.
Doe de puree in een kookpot, op een matig vuur. Voeg wat boter en een ei toe, wat melk en een beetje zout. Proef tot je de puree krijgt die je verkiest, al dan niet extra rijkelijk.
afwerking
Roer in de pot met ontdooide veenbessen, totdat de suiker helemaal is opgelost.
Verwarm (indien nodig) de balletjes nog even in de pan met cognacsaus.
Serveer elke fan van de Zweedse keuken een portie balletjes met roomsaus. Schep er puree bij met een beetje koude veenbessensaus.
Met dank aan Dagelijkse kost en de diverse leden.
Overweeg om naar Bangkok te rijden is maar een paar uurtjes
Lekker hoor.
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 173
- Lid geworden op: vrijdag 08 december 2006, 10:35
- Locatie: Venlo
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
Satesaus zonder zakje
Hoe ik hem maak
Melk
verse knoflook ( knoflookpoeder smaakt echt niet)
pindakaas
ketjap
bouillonpoeder
citroensap
gembersiroop/suiker
sambal
Neem een kookpan, middelmaat
Half pak melk erin
3-4 flinke tenen knoflook erin persen
beetje zout
1 theelepel bouillonpoeder
1 flinke theelepel suiker of een scheut gembersiroop
flinke scheut ketjap asin (de zoute)
1/2 theelepel sambal trassi, 1 theelpel sambal oelek naar smaak
als alles is opgelost
Voeg ongeveer een halve pot pindakaas toe, pas op het bind nog na.
Proef of je de juiste hoeveelheid pindakaas proeft en de dikte ook naar wens is.
Draai het gas, of de kookplaat UIT.
Voeg een scheut citroensap/of azijn toe, dit is een smaakversterker.
Proef of alles er genoeg in zit, naar smaak af maken (zoeter of pittiger)
Patatje oorlog kan gemaakt worden :-)...smakelijk
Hoe ik hem maak
Melk
verse knoflook ( knoflookpoeder smaakt echt niet)
pindakaas
ketjap
bouillonpoeder
citroensap
gembersiroop/suiker
sambal
Neem een kookpan, middelmaat
Half pak melk erin
3-4 flinke tenen knoflook erin persen
beetje zout
1 theelepel bouillonpoeder
1 flinke theelepel suiker of een scheut gembersiroop
flinke scheut ketjap asin (de zoute)
1/2 theelepel sambal trassi, 1 theelpel sambal oelek naar smaak
als alles is opgelost
Voeg ongeveer een halve pot pindakaas toe, pas op het bind nog na.
Proef of je de juiste hoeveelheid pindakaas proeft en de dikte ook naar wens is.
Draai het gas, of de kookplaat UIT.
Voeg een scheut citroensap/of azijn toe, dit is een smaakversterker.
Proef of alles er genoeg in zit, naar smaak af maken (zoeter of pittiger)
Patatje oorlog kan gemaakt worden :-)...smakelijk
- De Beweerder
- Expat
- Berichten: 1737
- Lid geworden op: dinsdag 25 oktober 2005, 22:57
- Locatie: Nakhon Ratchasima
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
Split erwten te koop bij Tops supermarket.
Ik ben nu bezig, het lukt aardig. Straks nog wat worst er in en smullen maar.
A millionaire in free time, can not save time only use
- De Beweerder
- Expat
- Berichten: 1737
- Lid geworden op: dinsdag 25 oktober 2005, 22:57
- Locatie: Nakhon Ratchasima
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
A millionaire in free time, can not save time only use
- foppo
- Volwaardig lid
- Berichten: 560
- Lid geworden op: zondag 09 juni 2013, 13:24
- Locatie: WarinChamrap
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
Ik heb zojuist een bestelling geplaatst, ik hou je op de hoogte....
- De Beweerder
- Expat
- Berichten: 1737
- Lid geworden op: dinsdag 25 oktober 2005, 22:57
- Locatie: Nakhon Ratchasima
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
prima ben benieuwd.
A millionaire in free time, can not save time only use
- De Beweerder
- Expat
- Berichten: 1737
- Lid geworden op: dinsdag 25 oktober 2005, 22:57
- Locatie: Nakhon Ratchasima
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
is het pretpakket al binnen Foppo?
A millionaire in free time, can not save time only use
- foppo
- Volwaardig lid
- Berichten: 560
- Lid geworden op: zondag 09 juni 2013, 13:24
- Locatie: WarinChamrap
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
Nee, maar dat had ik ook niet verwacht.
De factuur van 6 juni met begeleidend schrijven is wel binnen en ik denk dat ze bezig zijn met de bereiding:
Beste XXXX,
De betaling voor uw bestelling met ordernummer XXXXX is in goede orde door ons ontvangen.
We zullen de bestelling zo spoedig mogelijk naar u verzenden. Op het moment van verzending wordt u hierover bericht via e-mail.
Met vriendelijke groet,
Malee maaltijden
Ik wacht gewoon af, ik heb eerder al een mail ontvangen waarin antwoord op mijn vraag hoe het verzenden in z'n werk gaat:
Ja, we kunnen ook in Ubon Ratchathani leveren,rond de 400 baht +/- 10 kg.
Minimale besteling 1900 baht inc. Verzenkosten.
Het werkt zo...U doet een bestelling, daarna nemen wij contact met u op over de bezorging
(allemaal vrijblijvend).
Wij hebben een eigen bestelservice en soms wordt het met de bus verstuurd, u moet het dan afhalen bij het busstation. Uiteraard gekoeld in box met droogijs verzonden.
Prijs gaat in overleg. We kunnen ook per vliegtuig, daar zijn we mee in onderhandeling .
Gr. Malee maaltijden
De factuur van 6 juni met begeleidend schrijven is wel binnen en ik denk dat ze bezig zijn met de bereiding:
Beste XXXX,
De betaling voor uw bestelling met ordernummer XXXXX is in goede orde door ons ontvangen.
We zullen de bestelling zo spoedig mogelijk naar u verzenden. Op het moment van verzending wordt u hierover bericht via e-mail.
Met vriendelijke groet,
Malee maaltijden
Ik wacht gewoon af, ik heb eerder al een mail ontvangen waarin antwoord op mijn vraag hoe het verzenden in z'n werk gaat:
Ja, we kunnen ook in Ubon Ratchathani leveren,rond de 400 baht +/- 10 kg.
Minimale besteling 1900 baht inc. Verzenkosten.
Het werkt zo...U doet een bestelling, daarna nemen wij contact met u op over de bezorging
(allemaal vrijblijvend).
Wij hebben een eigen bestelservice en soms wordt het met de bus verstuurd, u moet het dan afhalen bij het busstation. Uiteraard gekoeld in box met droogijs verzonden.
Prijs gaat in overleg. We kunnen ook per vliegtuig, daar zijn we mee in onderhandeling .
Gr. Malee maaltijden
- De Beweerder
- Expat
- Berichten: 1737
- Lid geworden op: dinsdag 25 oktober 2005, 22:57
- Locatie: Nakhon Ratchasima
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
Okay, bedankt voor de info !
A millionaire in free time, can not save time only use
- De Beweerder
- Expat
- Berichten: 1737
- Lid geworden op: dinsdag 25 oktober 2005, 22:57
- Locatie: Nakhon Ratchasima
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
Binnenkort verkrijgbaar:
dubbel zout helaas nog niet , maar daar hebben we andere leveranciers voor
dubbel zout helaas nog niet , maar daar hebben we andere leveranciers voor
A millionaire in free time, can not save time only use
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
.....
Laatst gewijzigd door hanshu op zaterdag 01 juli 2017, 12:39, 1 keer totaal gewijzigd.