Dit gaf ik als 1e reactie en dat zijn dus de dingen die je als beginner absoluut niet moet nemen zoals je al uit het 2e zinnetje kon opmaken.RuudThai schreef:Somtam met plaa raa, bamboecurry, laab.
Neem dan wel loperamide/imodium mee.........
Iemand zegt hier dat je somtam zou moeten proberen maar dat ligt eraan, er zijn diverse soorten. Somtam Thai is eetbaar als je tenminste opgeeft dat het "mai phed" (niet scherp) moet zijn. Dan zal het voor iemand die niet van scherp houdt waarschijnlijk nog bekbranderig zijn maar het ergste is eraf.
Somtam Isan moet je echt niet nemen want daar gaat een saus van verrotte (gefermenteerde) vis met bedorven krabbetjes doorheen plus nog het scherpste soort chilipepers en dan mag je wel een stalen maag hebben.
Bamboecurry ruikt naar paardenpis en smaakt ook zo.
En laab heeft Prajak al uitgelegd, veel te scherp.
Wat ik van de Thaise keuken wel lekker vind: groene curry, (niet te hete) rode curry, pad thai, kao pad kung of moo (nassi met garnalen of varkensvlees), kaj pad med ma muang (stukjes kip met cashewnoten en groenten), vis in een schaaltje met saus op een brandertje. Tom yam vind ik matig maar dat komt omdat ik niet van zurig eten hou.
Tenslotte eet ik nooit insecten, ik vind het voedsel voor de armen en dat wil ik ze niet afnemen. Ik moet er ook niet aan denken, die kriebelpootjes in mijn mond of de knapperig gefrituurde staart van een schorpioen. Ik zie regelmatig de familie van mijn vrouw een nest rode mieren uithalen, de eieren er uit halen en die zonder meer naar binnen werken. Of een bepaald insect die hoog in de boom zit met een soort vlindernetje vangen, de vleugels eraf halen en het beest nog levend in de mond stoppen.
Nou, mij niet gezien! En wat hier al werd geschreven, je ruikt de frituur een uur in de wind, dus die wordt tot het uiterste gebruikt. Lekker ranzig!
Bedenk ook: "Een Thai is schoon op z'n lichaam maar een viespeuk in de keuken".
Toen ik voor het eerst in de Isaan kwam heb ik binnen 1 week 2 x een halve dag in het ziekenhuis aan het infuus gelegen wegens voedselvergiftiging. Terwijl we toch in zgn. veilige restaurants hadden gegeten. Nu ben ik wat meer gehard dus voedselvergiftiging heb ik niet meer maar wel nog regelmatig "de snelle gang" naar de wc....