Longan (Lum Yai)

Thaise keuken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Hua Thale
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3851
Lid geworden op: maandag 17 december 2012, 12:22

Longan (Lum Yai)

#1 Bericht door Hua Thale » dinsdag 10 maart 2015, 02:15

Afbeelding

Longan (Lum Yai) is a favorite Thai fruit. The flesh is translucent (the seed is visible).
Longan has a unique taste that's somewhat similar to grapes, but more exotic!
De revolutie eet haar eigen kinderen op.

greenthaiway
Expat
Expat
Berichten: 2376
Lid geworden op: donderdag 01 maart 2007, 21:28
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Longan (Lum Yai)

#2 Bericht door greenthaiway » dinsdag 10 maart 2015, 04:12

Als ik in Thailand ben moet ik ze absoluut kopen.
Heel aparte smaak.

BKK_Bert
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 331
Lid geworden op: zaterdag 11 mei 2013, 15:29
Locatie: Leiden/Songkhla/Bangkok
Contacteer:

Re: Longan (Lum Yai)

#3 Bericht door BKK_Bert » dinsdag 10 maart 2015, 07:14

Ja, een heerlijke, frisse vrucht. Net zoals ramboetan en vele andere vruchten.
Home is not where you live, but where they accept you.

Gebruikersavatar
Gardensafari
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 5592
Lid geworden op: zondag 01 maart 2009, 21:20
Locatie: Veel te weinig: Saraburi
Contacteer:

Re: Longan (Lum Yai)

#4 Bericht door Gardensafari » dinsdag 10 maart 2015, 08:24

In het seizoen ook te koop in Nl. Bijvoorbeeld bij supermarktketen "Oriental" en vele kleine toko's.
Knor, knor,

Hans

Steeds vaker wordt in Nederland Dr. Oetker uitgesproken als "Dr. Utker". Ik hoop dat ze dat met koetjesrepen niet gaan doen.

Duncan
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1356
Lid geworden op: zondag 10 oktober 2010, 03:19

Re: Longan (Lum Yai)

#5 Bericht door Duncan » dinsdag 10 maart 2015, 19:24

Word knettergek van die vrucht, als het het seizoen is. Af en toe eentje vind ik wel lekker, maar hier vreten ze zich er dagelijks ongans aan. :happyno:
Overigens heb ik wel eens gehoord dat een teveel aan Lam Yai diabetes bevordert, net zoals kleefrijst.

prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Re: Longan (Lum Yai)

#6 Bericht door prajak » woensdag 11 maart 2015, 00:20

TE veel is inderdaad niet goed hoewel, als het suiker verbrandt? Van kleefrijst zegt men dat ook.

Mijn pa ging naar zijn werk met een doos boterhammen met spek maar die werkte met zijn lijf. Daar zat geen vet aan. Dat vet kwam pas met de kantoorbaantjes en daarna kwamen de hartkwalen. "Managerziekte" was het woord in de jaren 70.

dutch
Expat
Expat
Berichten: 6613
Lid geworden op: zaterdag 23 september 2006, 04:47
Locatie: Korat-Thailand

Re: Longan (Lum Yai)

#7 Bericht door dutch » woensdag 11 maart 2015, 03:47

prajak schreef:TE veel is inderdaad niet goed hoewel, als het suiker verbrandt? Van kleefrijst zegt men dat ook.

Mijn pa ging naar zijn werk met een doos boterhammen met spek maar die werkte met zijn lijf. Daar zat geen vet aan. Dat vet kwam pas met de kantoorbaantjes en daarna kwamen de hartkwalen. "Managerziekte" was het woord in de jaren 70.
Het barst van de suikers en ander o.a. chemisch rotsooi,waar we (nog) geen weet van hebben.Steeds meer mensen beginnen uit te vinden wat de levensmiddelen /vlees. etc industrie ons probeert te voeren.
Ze geven,wettelijk verplicht,schriftelijk informatie op de verpakking welke troep ze er allemaal induwen,maar dat is alleen voor een wetenschappelijke expert nog uit te zoeken.
De gele voedings-en opeet industrie is een grote troep.
"De overheid lost geen problemen op; zij subsidieert ze. "
Ronald Reagan

Jeanette
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 4675
Lid geworden op: maandag 16 november 2009, 13:52
Locatie: Leiderdorp

Re: Longan (Lum Yai)

#8 Bericht door Jeanette » woensdag 11 maart 2015, 10:17

Dat wordt toch massaal geslikt?

Omdat Becel b.v. 4 handen op een buik speelt met de kanker stichting wordt het meer verkocht.
Er gaat veel (reclame)geld naar KWF en dat werkt.

Maar vraag je om je heen "wie vertrouw je meer als leverancier van eetbaar vet, de koe of de laborant?" dan krijgt margarine opeens een bedenkelijke afkomst.
Laatst gezocht naar margarine met 80 % vet - kon het niet vinden.
Een hoog percentage water en de smeerbaarheid zijn belangrijker als einddoel dan iets anders.

:?:

Gebruikersavatar
v@go
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1691
Lid geworden op: vrijdag 19 februari 2010, 13:10
Locatie: Belgie-จอมเทียน

Re: Longan (Lum Yai)

#9 Bericht door v@go » woensdag 11 maart 2015, 22:23

suiker eieren boter bloem melk verse groenten rijst pasta aardappelen

vlees peper en zout fruit kruiden

De juiste recepten en je kunt alles maken.
Je hebt geen E-nummer of stabilisator nodig
Verder scheelt het een hoop aan kosten. Want de basis ingrediënten zelf zijn niet zo duur.

Maar pakjes/potjes/doosjes/flesjes/tubes/handige knijpflessen en wat dan ook kosten extra

Je krijgt eenheidsworst met een te zoute/zoete smaak.

Ik zeg niet dat ik dat altijd doe maar toch wel 90% van wat ik eet gaat op bovenstaande manier.
geloven is iets wat je niet zeker weet (© v@go)
ความลับไม่มีในโลก

Duncan
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1356
Lid geworden op: zondag 10 oktober 2010, 03:19

Re: Longan (Lum Yai)

#10 Bericht door Duncan » vrijdag 10 april 2015, 16:08

( Sorry voor het draad opgraven, maar lees dit nu pas ).

Kleefrijst zit een enzym in wat de kans op diabetes aanzienlijk vergroot. Artsen in de ziekenhuizen waarschuwen er al jaren voor, maar ja, het is "alloy" en zeker de oudjes zijn niet echt van zins om over te schakelen op gezondere steamed rice.

On topic, hulde voor Hua Thale dat hij een handig overzicht maakt met Thais fruit en de naam + korte beschrijving.
Ook voor de wat vaker in Thailand bivakkerende Duncan nog steeds leerzaam [|) .

hanshu

Re: Longan (Lum Yai)

#11 Bericht door hanshu » vrijdag 10 april 2015, 16:23

Binnenkort komt de eerste druk uit....
Ik sta al op de lijst...gesigneerd , dat wel.

Hua Thale
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3851
Lid geworden op: maandag 17 december 2012, 12:22

Re: Longan (Lum Yai)

#12 Bericht door Hua Thale » zaterdag 11 april 2015, 09:35

Een lekkerbekkie voor Duncan dan Red date zijn de jujube

Healthy Longan Fruit Recipes

Try these two delicious recipes with longan fruit.

1. Longan and red date soup

Ingredients

1 cup dried Chinese red dates
1 cup dried longan flesh
8 cups room temperature water
½ cup rock sugar (Chinese preferred)

Directions

Mix the red dates, water and longan fruit and cook to a boil.
Add the rock sugar and then cook until soup-like consistency.
This generally takes about 30 minutes. Serve hot or refrigerate and serve as a cold soup later.

2. Stir-fried chicken with longan

This simple yet elegant 3-part recipe is easy to make and wonderful to share.

Ingredients

Ingredients for marinade

2 teaspoons of soy sauce
¼ teaspoon of salt
1tablespoon of cornstarch

Ingredients for sauce

4 tablespoons of water
1 tablespoon of white vinegar
½ teaspoon of cornstarch
2 teaspoons of sweet soy sauce
2 tablespoons of sugar
Ingredients for main portion

10-ounce boneless chicken breast
1 can longans, drained, rinsed and diced
¼ cup extra virgin olive oil or light virgin olive oil
1 red bell pepper, diced

Directions

Mix the cornstarch, salt and soy sauce in a bowl. Set it aside for later use.
Combine all sauce ingredients in separate bowl and mix well.
Cut the chicken into bite-sized pieces and soak in the marinade for at least 30 minutes. Soak the longan fruit in salted water for 15 minutes, then drain and slice in half.
Use a skillet and cook the chicken using the olive oil. As the chicken becomes tender, add the diced pepper, sauce and longan fruit.
Cook for another 2 minutes and the sauce will thicken as the chicken finishes cooking. Serve over jasmine or brown rice.

BRON

Jij heb zo her en der al wat meer aandacht Hans. ;)

Afbeelding
De revolutie eet haar eigen kinderen op.

hanshu

Re: Longan (Lum Yai)

#13 Bericht door hanshu » zaterdag 11 april 2015, 10:44

Ohh...wat heb ik nu weer gewonnen?

Gebruikersavatar
wpdl
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 2885
Lid geworden op: zondag 05 maart 2017, 07:23
Locatie: Nakhon Ratchasima

Re: Longan (Lum Yai)

#14 Bericht door wpdl » dinsdag 02 mei 2023, 03:09

Foto van de opsteller is weg :|

Afbeelding

Lekker hoor.

Plaats reactie

Terug naar “Thaise keuken”