Redding voor het nationale zorgplan?

Alles over verzekeren in Thailand.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Redding voor het nationale zorgplan?

#1 Bericht door prajak » donderdag 01 oktober 2015, 07:00

Redding voor het nationale zorgplan?

‘The poor is really a scourge for the rich.’

Het zal je gezegd worden als je behoort tot de armste groep in jouw land.
’ Jullie armen zijn een plaag voor de rijken.’

Medio 2014 is de discussie over het nationale zorgplan, wel genoemd het 30 baht systeem, weer aangegroeid. Te duur, wordt dan gezegd. De staatsziekenhuizen zitten met te krappe budgetten terwijl de overheid de soorten zorg heeft uitgebreid. Hartkwalen, staar en nierstenen komen nu ook in aanmerking; HIV is al eerder genoemd.

Ministers vallen over elkaar heen met roepen dat ‘farang’ hun rekening niet betalen en pas een jaarstempel mogen krijgen als ze een zorgpolis hebben. Of pas het land in mogen als ze iets kunnen laten zien van zorg- of uitgebreide reispolis.

Stoppen daarmee?

De overheid zou een eigen bijdrage gaan vragen en nog meer van die verhalen die de armen de indruk geven te behoren tot het vullis van de natie.

Het is gelukkig allemaal niet doorgegaan.

De geschiedenis

Al in de jaren 90 bestaat er een dekkingsschema voor ongeveer een kwart van de bevolking. Ambtenaren en anderen in overheidsdienst, en hooggeplaatsten in dienst van de particuliere sector hebben een gezamenlijk verzekeringsplan. Maar de armen hebben niks en een ernstige kwaal zal ze bankroet maken.

Thaksin

De populist Thaksin voert in 2002 het plan in. De ‘30 baht’ komt uit een opmerking van een zieke die de arts vertelt ‘wat het kost maakt niet uit als ik maar 30 baht overhoud voor de bus’. Het 30 baht schema is geboren!

Onder het plan dalen de overlijdens direct na geboorte (neonatal mortality rate) van 72 per 1000 geboortes in 1970 naar 11 per 1.000 geboortes in 2014.

Cijfers van de Worldbank, die wel een beetje afwijken:

http://data.worldbank.org/indicator/SH.DYN.NMRT

Maar nationale zorg heeft meer voordelen zeker in een land met lage lonen als Thailand.

Niet alleen het vooruitgaan van de levensverwachting en dat is belangrijk voor de persoon in kwestie, maar ook, versta deze woorden svp goed, versterkt het hun kansen op economisch en sociaal gebied. Heel cru gezegd: een gezonde inwoner heeft in het arbeidsproces een hoge toegevoegde waarde voor hemzelf en voor het land.

Bij de lage lonen in enig land met nationale zorg past uitstekend de arbeidsintensieve eerste lijnszorg en daarbij neem je gelijk in brede zin de aanpak mee van seizoensgebonden ziektes en calamiteiten als een epidemie. Iedereen gezond betekent iedereen sterker.

(wordt vervolgd)

prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Re: Redding voor het nationale zorgplan?

#2 Bericht door prajak » donderdag 01 oktober 2015, 07:02

(vervolg)

Wachtlijsten en kosten

Maar de wachtlijsten groeien en de kosten lopen de pan uit.

Het aantal artsen in Thailand ligt beduidend onder de buurlanden. In 2013 heeft Thailand per 10.000 inwoners 3,8 artsen tegen 11,6 in Vietnam en 12 in Maleisië en dat zijn vergelijkbare landen, en in Singapore is dat aantal 19,2 maar dat land heeft een andere achtergrond en rijkdom.

Uren wachten om maximaal zeven minuten een arts te zien wordt meer gewoonte dan uitzondering en buitenlanders die zich in staatsziekenhuizen laten behandelen kunnen daarover meepraten.

De kosten lopen op. Men gaat vaker naar de arts als men ziet dat het plan werkt. De 47 miljoen mensen die in aanmerking komen voor het systeem gaan nu gemiddeld 3,3 keer per jaar naar een arts en dat is een verdubbeling van het jaar 2002. Daarmee moet de overheid meer ophoesten en bedraagt het gemiddeld te betalen bedrag nu een 2.900 baht per persoon per jaar.

Dat is gemiddeld. Een bypass kost de overheid tussen 50.000 en 100.000 baht en da’s een hap geld hier maar een schijntje vergeleken met particuliere ziekenhuizen in Thailand.

Het jaar 2014

In 2014 komen geluiden uit de centrale overheid dat het plan een ‘kostbare populistische maatregel’ is en verschijnen er berichten waar ik dit artikel mee ben begonnen.

En nu:

Ineens blijkt de grootgeneraal ‘om’ te zijn.

Tijdens zijn speech ‘The Path Towards Universal Health Coverage: Promotion of Equitable Global Health and Human Security in the Post-2015 Development Agency’ bij de VN prijst hij het schema als ‘sleutel om ongelijkheid in het land te voorkomen.’

Dat schept hoop.

Men leest hier en daar dat extra financiering is gevonden in een ‘gebouwen-tax’ en mogelijk in de erfbelasting die in 2016 wordt ingevoerd.

Voor de 80 tot 90 procent armen in dit land moet dit een welkom bericht zijn. En eigenlijk moet dit voor iedereen zo zijn. Als de voor arbeid beschikbare bevolking ziek en zwak is bestaat er geen geluk bij die mensen en neemt de gezamenlijke welvaart af in het hele land.



Gelezen weblinks:

http://www.bangkokpost.com/news/politic ... are-u-turn

http://www.theguardian.com/society/2015 ... martya-sen

elst99
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 5117
Lid geworden op: maandag 19 mei 2008, 12:30

Re: Redding voor het nationale zorgplan?

#3 Bericht door elst99 » donderdag 01 oktober 2015, 07:38

Je hebt zelf al eens beschreven, dat een Thai voor een 'scheet' de dokter raadpleegd en een zak met pillen willen/ moeten hebben, anders vertrouwen ze het niet, voor een eenvoudige verkoudheid al?
Dat de voorlichting in deze anders moet zou al een hele verbetering zijn.
I.p.v. Soaps is een voorlichtingsprogramma over anticonceptie, medicijngebruik, hoe om te gaan met, dat zou al een kostenbesparend idee zijn.
Je krijgt nu het idee dat ze nog steeds naar de medicijnman willen.
Je moet niet alles geloven wat ze over me zeggen, het is allemaal veel erger!

Gebruikersavatar
RuudThai
Expat
Expat
Berichten: 10295
Lid geworden op: dinsdag 05 juni 2007, 03:29
Locatie: Sakon Nakhon

Re: Redding voor het nationale zorgplan?

#4 Bericht door RuudThai » donderdag 01 oktober 2015, 07:49

Tegen "gestudeerde" mensen als artsen, advocaten, leraren enz. wordt door de modale Thai enorm tegen opgekeken.
De Thai verwachten van zo'n gestudeerde arts dat hij genoeg medicijnen verstrekt om alle pijntjes in het lichaam te bestrijden. Dus moeten het er vooral veel zijn, in alle soorten en maten. Dan houdt de arts het respect voor hem hoog en tja, daar geeft hij dus aan toe.
En ik heb ondertussen de nodige ervaring met artsen, niet alleen voor mij maar ook voor familieleden en dan zie je dat er aardig wat ijdele artsen rondlopen die dus zorgen dat de patiënten tegen hen blijven opkijken !

elst99
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 5117
Lid geworden op: maandag 19 mei 2008, 12:30

Re: Redding voor het nationale zorgplan?

#5 Bericht door elst99 » donderdag 01 oktober 2015, 07:58

Ja hoor de ijdele artsen, draai de rollen maar weer om :happyno: laat de artsen placebo's voorschrijven en er een paracetamol bijdoen.
Voedt mensen op, leg uit wat medicijnen met mensen doen, geef voorlichting over sex en de gevaren van HIV in simpele maar duidelijke bewoordingen. Zodat iedereen het begrijpt, misschien in soapvorm, want dat spreekt aan.
Ze strooien met antibiotica al heb je een sneetje in je vinger, je wordt resistent als je werkelijk antibiotica nodig hebt.
Je moet niet alles geloven wat ze over me zeggen, het is allemaal veel erger!

prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Re: Redding voor het nationale zorgplan?

#6 Bericht door prajak » donderdag 01 oktober 2015, 09:50

Antibiotica zijn het snoepje van de week, Elst99. En paracetamol helpt tegen alles. Ik moet echt knokken om hier huismiddeltjes te propageren en de medicijnkast zo leeg mogelijk te houden.

Neem TIFFY. Iedere drogist verkoopt het. Helpt tegen alles en bevat 500 mg paracetamol en iets om de neus beter te laten lopen, een spul dat op de dopinglijst staat, ik meen efedrine of zo.

'Neem er gerust ZES per dag' staat er op. ZES keer 500 mg paracetamol ofwel de snelcursus 'Hoe help ik mijn lever naar de filiflapsen'.

Vicks is bij ons nu standaard bij neusloopjes en kuchjes en dan koop ik daar Strepsils bij of iets Zwitsers als Ricola met menthol er in. Tegen een kou werkt geen paracetamol en helemaal geen antibiotica maar ja, dat zit er hier nu eenmaal in gebakken bij de mensen. En de arts is heilig, zijn pillen komen zo van boven.....

printen44
Expat
Expat
Berichten: 4681
Lid geworden op: zaterdag 06 september 2008, 17:41

Re: Redding voor het nationale zorgplan?

#7 Bericht door printen44 » donderdag 01 oktober 2015, 10:33

Elst, hier zijn buitenlandse artsen, uitgezonden door hulporganisaties voor de bergvolken, huilend terug naar hun thuisland gegaan. Ze schreven de juiste medicijnen voor en vaak helemaal geen medicijnen.Voor een verkoudheid bv.

Binnen een mum van tijd kwamen er geen patienten meer. De buitenlandse arts deugde niet. Hetzelfde maak ik in Afrika mee. De arts is een perfecte arts als je een lading pillen krijgt voor een zere teen.

En dan kan je als westerling wel roepen, voorlichting etc. etc. etc., maar daar hebben de mensen hier, maar ook in Afrika, maling aan. De arts wordt op zijn bekwaamheid getoetst door het aantal medicijnen dat hij of zijn verstrekt. En het liefs met wat toverspreuken.

Jeanette
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 4675
Lid geworden op: maandag 16 november 2009, 13:52
Locatie: Leiderdorp

Re: Redding voor het nationale zorgplan?

#8 Bericht door Jeanette » donderdag 01 oktober 2015, 10:47

Wat zouden de medicijnen gemaakt van cannabis dan perfect in dit plaatje passen, zelfs zonder de THC die illegaal is.

Afbeelding en Afbeelding
en Afbeelding

En zo goedkoop te maken hè! :idea:

[|)

elst99
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 5117
Lid geworden op: maandag 19 mei 2008, 12:30

Re: Redding voor het nationale zorgplan?

#9 Bericht door elst99 » donderdag 01 oktober 2015, 12:38

Je kan daar wel in mee blijven gaan, maar dan komt er nooit verbetering!
Antibiotica is het snoepje van de week, maak er dan placebo's van, de mensen gelukkig en de artsen tevreden.
Beter voor hun en langzaam afbouwen.
Je moet niet alles geloven wat ze over me zeggen, het is allemaal veel erger!

Plaats reactie

Terug naar “Verzekeren in Thailand”